SAD: „Izrael rizikuje strateški poraz“

SAD: „Izrael rizikuje strateški poraz“

Jača međunarodni pritisak na Izrael koji sprema kopnenu invaziju na jug Gaze. Sve više se zahteva da Izrael obezbedi sigurnu evakuaciju civila. Predsednik SAD Džo Bajden je upozorio izraelske snage da moraju da izbegnu masovno interno raseljavanje civila kakvo je bilo tokom bombardovanja severa Gaze.

Od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, oko 1,8 miliona palestinskih civila prisilno je raseljeno iz svojih domova u Gazi, što je skoro tri četvrtine ukupnog stanovništva Gaze. Više od 15.200 Palestinaca ubijeno je u Gazi, među kojima je 70 posto dece i žena.

Američki ministar obrane Lojd Ostin upozorio je Izrael da reskira “strateški poraz” ako ne zaštiti palestinske civile u Gazi.

“U ovakvoj borbi težište je civilno stanovništvo. A ako ih naterate u naručje neprijatelja, zamijenićete taktičku pobedu strateškim porazom”, rekao je Ostin.

Bajdenova administracija je pozvala Izrael da uči iz lekcija američke vojske u borbi protiv Islamske države u Iraku. Kao i Hamas, ISIS je bio sakriven među civilnim stanovništvom u gusto naseljenim urbanim područjima.

“Međunarodna koalicija protiv ISIS-a naporno je radila na zaštiti civila i stvaranju humanitarnih koridora, čak i tokom najtežih bitaka. Lekcija nije da možete pobediti u urbanom ratovanju štiteći civile. Lekcija je da u urbanom ratovanju možete pobediti jedino ako zaštitite civile”, kazao je Ostin.

Važno je da Izrael porazi Hamas. Ali, ako nastave sa ubijanjem ovoliko civila, samo će ih ojačati”, upozorio je američki demokratski kongresmen Set Multon.

Tokom privremenog primirja između Hamasa i Izraela, Hamas je oslobodio 84 žene i dece dok je Izrael iz svojih zatvora pustio oko 240 palestinskih žena i dece. Izrael tvrdi da Hamas u Gazi još uvek drži 136 talaca, među kojima je 17 žena i dece, a ostatak su uglavnom izraelski vojnici i rezervisti.