CarGo tužio Zoranu Mihajlovic

0

Direktor komapanije CarGo Tehnolodžis Vuk Guberinić podneo je Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv ministarke građevinarstva I saobraćaja Zorane Mihajlović zbog sumnje da je izvršila krivično delo trgovine uticajem.

Guberinić je u krivičnoj prijavi naveo da je ministarka, koristeći svoj službeni i društveni položaj, uticala da se po hitnom postupku i bez javne rasrave usvoje izmene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Prema njegovim rečima, bilo je nužno da se prilikom donošenja izmena tog zakona održi javna rasprava sa svim zainteresovanim stranama, ali je ministarka uticala da se i pored nezapamćenih nedostataka, zakon „progura“ u Skupštini i usvoji po hitnom postupku.

„U trenutku usvajanja zakona, CarGo je bio registrovan u skladu sa svim zakonima kao tehnološka firma, plaćao poreze i zapošljavao ljude. CarGo je na tržište uveo transparentnost, ali je takav CarGo model postao prepreka svima koji bi da nastave da love u mutnom. Zato je zakon o prevozu promenjen samo kako bi se zaustavio razvoj CarGo-a“, rekao je Guberinić posle predaje krivične prijave.

Ocenio je da su od novog Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju „interes imali samo ministarka Mihajlović i njeni pojedini pomoćnici jer su, dok su pokušavali da ugase domaći CarGo, podsticali ulazak inostranih kompanija koje iznose novac iz semlje“.

„Uz sve to, istovremeno se gleda blagonaklono na vršenje krivičnih dela od strane taksi kartela. Ali, ne još zadugo“, rekao je Guberinić.
Direktor CarGo je dodao da su ministarki juče na poklon uručili kovertu sa Forbsovom listom, ali da će „današnji poklon morati da bude uručen preko ovlašćenog službenog lica“.

„Pozivam Više javno tužilaštvo da sprovede temeljnu istragu zasnovanu na načelu nulte tolerancije na korupciju i da prikupi dokaze kako bi pred nadležnim sudom pokrenuo krivični postupak protiv prijavljene Mihajlović uz zahtevanje najstrože moguće kazne.

U Srbiji niko ne sme da bude zaštićen od istrage“, rekao je Guberinić.

Kompanija CarGo podnela je ranije dve krivične prijave protiv Zorane Mihajlović – u martu ove godine zbog indicija o zloupotrebi službenog položaja i u avgustu zbog udruživanja radi vršenja krivičnih dela iz člana 346 Krivičnog zakonika.