Zaplenjene ruske jahte troše milione

Zaplenjene ruske jahte troše milione

Od početka rata u Ukrajini zapadne vlade, pre svega Vašington, utrkivale su se da plena imovinu ruskih tajkuna, vezanih za režim Vladimira Putina. Medijski su najvidljivije bile zaplene skupih jahti ruskih oligarha.

Zaplenjeno je dvadesetak jahti, dužih od 80 metara. Inače superjahti na svetu ima svega 200, od kojih Rusi poseduju tridesetak.

Dve takve jahte su zaplenili Španci, jedna je pala na ostrvima Antikva i Barbuda, najmanje četiri su ulovili Italijani, među kojima je i ona od 650 miliona dolara, s dva heliodroma i bazenom, za koju se tvrdi da je lično Putinova.

U Gibraltaru je zaplenjena najveća jedrilica na svetu, Sailing Yacht A Andreja Meljničenka, vredna 550 miliona dolara, s jarbolom višim od Big Bena. ‘Amore Vero‘ šefa Rosnjefta Igora Sečina zamrznuta je u Francuskoj, a ‘Crescent‘ u Španiji. Nemačka je u svojim lukama zadržala megajahtu Dilbar od 512 stopa i 600 miliona dolara ruskog milijardera Ališera Usmanova… Ukupna vrednost zaplenjenih ruskih megabrodova, piše Blumberg njuz, iznosi najmanje 4 milijarde dolara. Superjahta „Amadea“ vredna 325 miliona dolara je usidrena u luci San Dijega i ima čak šest paluba, a vlasnik je ruski oligarh blizak Putinu, trgovac zlatom i dijamanantima Sulejman Kerimov. Na brodu su, među ostalim, dva dečja klavira, bazeni od mozaika, Faberžeova jaja iz riznice ruske carske porodice kao dekoracija u brodskom salonu…

Javio se, međutim veliki problem. Ruske skupe jahte zahtevaju znatna ulaganja u održavanje, piše Blumberg. Ne mogu da se konzerviraju dok ne prođe rat u Ukrajini, već treba održavati motore, metalne delove koji hvataju rđu, klima uređaje… brodovi se moraju svake kedelje prati, kako ih so ne bi oštetila… Pored skupih vezova, potrebno je plaćati neophodnu posadu, jer osiguravajuće kuće zahtevaju redovno i temeljito održavanje. Mediji tvrde da je za svaki brod potrebno najmanje 1000 dolara dnevno za održavanje. Godišnji trošak za tajkunski brod je 10 miliona dolara. Samo američka vlada mora da izdvoji 50 miliona dolara godišnje za održavanje zaplenjenih brodova ruskih tajkuna.

U Španiji i Francuskoj se tvrdi daće sve troškove, uz kamate, morati da plate ruski tajkuni, na kraju. Ipak, advokatske kancelarije u tim zemljama su spremne da se opklade da to neće biti tako. Jer, kako kažu, nisu tajkuni blokirali jahte, nego vlade tih zemalja.

Nedavno se u Barseloni dogodio i prvi presedan: nakon što vlasnik jedne superjahte nije želeo da plati usluge veza i servisa u, sud je odobrio zaplenu plovila. Superjahtama Putinovih tajkuna ubrzo bi se, dakle, mogli razmetati neki drugi bogataši.

Ima i ideja da se zatočene ruske jahte, baš kao i vile, bankovne račune, pa čak i zamrznute rezerve središnje banke Rusije, preusmeri i reinvestira u obnovu Ukrajine. Samo obnova uništenih ukrajinskih puteva, mostova, stambenih zgrada, domova, fabrika i energetske mreže procenjuje se dosad grubo na 750 milijardi dolara. Model iskorištavanja zaplenjene ruske imovine u tu svrhu, a bez međunarodnih propisa o temeljnim vlasničkim pravima, biće veliki izazov za američke i evropske zakonodavce.