U SAD pripreme za nuklearni napad

U SAD pripreme za nuklearni napad

U Sjedinjenim državama ozbiljno se shvata pretnja nuklearnim ratom. Mediji tvrde da se prva reakcija američke vlade ogleda u činjenici da je Vašington najavio da kupuje jod u ogromnim količinama.

Jod se, naime, koristi u hitnim slučajevima kako bi se ublažili simptomi radijacije pri nuklearnom udaru.

Ministarstvo zdravstva najavilo da će potrošiti i 290 miliona dolara na lek protiv zračenja pod nazivom Nplate, koji planiraju dodati zalihama za “nuklearne hitne slučajeve”.

Nplate, poznat i kao romiplostim, koristi se kao tretman za one koji su akutno izloženi zračenju.

Ovaj potez najjače svetske sile dovoljan je razlog za uzbunu.

Kupovina Nplatea je deo stalnih napora da se zemlja pripremi za širok raspon pretnji, uključujući i eventualni nuklearni napad, tvrde u američkom ministarstvu zdravlja.

“Prvi put od Kubanske krize, suočavamo se sa pretnjom upotrebe nuklearnog oružja”, rekao je i američki predsednik Bajden.

U američkim vozovima i podzemnim stanicama počeli su se pojavljivati plakati koji objašnjavaju građanima šta da učine u slučaju “radijacijske opasnosti”.

Građanima se savetuje da se u slučaju napada sklone u podrum, da ne izlaze i informišu se putem radija, TV-a, interneta ili mobilnog uređaja. “Vrlo optimistično!”, ironičan je jedan Twitter korisnik. Ovo su uputstva standardne procedure. Uprava za hitne slučajeve grada Njujorka pustila javno obaveštenje na istu temu. Prema informacijama koje se nalaze na plakatima u američkim metroima, ovu konkretnu poruku izdalo je Ministarstvo nacionalne sigurnosti.