Brisel o kriminalu u Crnoj Gori

0

Evropska komisija u Izveštaju iz oktobra 2021. godine konstatovala je određeni napredak Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala i otkrivanju krivičnih dela u saradnji sa međunarodnim policijskim organizacijama. Međunarodni šverc droge i ubistva povezana sa klanovima i dalje su tipična obilježja crnogorske kriminalne scene, saopštila je Komisija dodajući da su kapaciteti za istraživanje organizovanog kriminala nastavili da rastu kao i broj istraženih i procesuiranih predmeta.

Iako Crna Gora ima 625.000 stanovnika, slučajevi koje je Komisija navela samo u poslednjem izveštajnom periodu pokazuju razgranatost mreže organizovanog kriminala.

U vodama Venecuele na brodu “Aressa” zaplenjeno je 5,7 tona kokaina 26. februara 2020. godine, a uhapšeno više crnogorskih državljana. Tome je prethodila višemesečna međunarodna akcija koju je crnogorska policija inicirala zajedno s kolegama iz Velike Britanije, Srbije, Holandije i partnerskim službama drugih zemalja.

Na Kanarskim ostrvima je u policijskoj akciji zaplenjeno 400 kilograma kokaina i 500.000 eura koji su pripadali mafijaškom klanu Škaljari, objavila je policija Kanarskih ostrva.

Crnogorska policija je u maju 2020. godine presekla, u saradnji sa partnerskim službama Velike Britanije, Portugalije, Španije, Holandije, Nemačke i američke policijsko-obaveštajna agencija za suzbijanje droge (DEA) još jednu rutu krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike ka Evropi.

Na brodu „Budva“ u Nemačkoj 2. maja, zaplijenjeno je oko pola tone kokaina. Od 23 člana posade, svi državljani Crne Gore, jedan je uhapšen.

U avgustu 2021. godine policija je u blizini Podgorice zaplenila tonu i 400 kilograma kokaina, u pošiljci sa bananama što je najveća zaplena u istoriji Crne Gore. Dvije osobe su u pritvoru. Akciju su sprovele Uprave policije i Carina u sadejstvu sa međunarodnim bezbednosnim organizacijama.