Mudžahedini u Albaniji – gnev u Teheranu

0

Dok vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei nije rekao da “postoji mala, ali đavolja evropska zemlja u kojoj su se Amerikanci udružili protiv Irana”, niko u Albaniji nije moga ni da pretpostavi da opasnost preti iz Teherana. Ajatolah je to izgovorio neposredno posle ubistva generala Sulejmanija. A to ubistvo je pozdravila Vlada Albanije, a potom proterala dvojicu iranskih diplomata . Suštinski , veza Tirane I Teherana su takozvani “Narodni mudžahedini” iz organizacije “Mudžahedin e Kal” ( MEK) ili “Munafekin” koja je dugo iz Iraka vodila operacije protiv Teherana. Kada je pao Sadam Husein, pod čijom su komandom bili ovi mudžahedini, oni su morali da se sklone iz Iraka. Uz pomoć SAD oko 3000 mudžahedina je 2013. godine preseljeno u Albaniju.

Od 1980. godine, ta teroristička grupa je izvršila stotine terorističkih akata i ubila preko 17 hiljada nevinih ljudi. Čak i kada su bili pod zaštitnim kišobranom režima Sadama Huseina u Iraku, teroristička grupa Munafekin ubijala je hiljade šiita i Kurda iračkih civila koji su bili protiv režima Sadama Huseina.

Državni sekretar SAD Džon Keri je izrazio tada zahvalnost Vladi Albanije što je udomila pripadnike ove organizacije, rekavši da se radi o velikom uspehu “američke diplomatije”.
Ovu organizaciju takođe nazivaju I “Munafekin” I ona je nekada bila na američkoj listi terorističkih grupa. Ali, su verovatno interesi SAD da oni budu jedan od punktova destabilizacije Irana.
Albanije je izabrana kao zemlja koja je članica NATO-a, a nije članica Evropske unije. Albaniji je obećana ekonomska pomoć zbog prvata mudžahedina.
Mudžahedini žive u kampu kod Drača, oko 40 kilometara od Tirane, površine 34 hektara. Moderno su naoružani, a većina su u civilnim odelima, pišu iranski mediji. A štab im se nalazi u Tirani, kako svedoče albanski mediji, u objektu “Možgin”. Posle ubistva generala Sulejmanija pojačana je njihova bezbednost jer strahuju od odmazde Teherana. Prihvatanje „Narodnih mudžahedina“ nekoliko puta je poslednjih godina izazvalo napetosti između Albanije i Irana. U oktobru 2019. albanska policija otkrila terorističku ćeliju kojom je upravljao režim u Teheranu. Cilj te ćelije bio je organizovanje terorističkih napada protiv pripadnika MEK na Balkanu. Albanska policija tu grupu doživljava kao deo „Al Kudsa“, elitne jedinice iranske Revolucionarne garde.
Američki general Majkl Barbero je na konferenciji o bezbednosti održanoj početkom januara u Tirani, upozorio Albaniju rekavši da mora da bude budna, jer svakom američkom savezniku preti opasnost da postane meta Irana. On je toj zemlji obećao bezrezervnu podršku SAD i NATO: „Alijansa će reagovati na svaki napad koji bude izveden na našu članicu.“

Televizijski kanal NBC objavio je da je američko Ministarstvo pravde preduzelo akcije kako bi istražilo vezu Rudija Đulijanija, ličnog advokata Donalda Trampa, predsednika Amerike, sa terorističkom grupom MEK-a.
Navodi se da je Majkl Mukasei, bivši američki državni tužilac i jedan od bliskih prijatelja Rudija Đulianija, rešio da se registruje kao jedan od pristalica terorističke grupe MEK-a. On se 2017. godine sastao sa predstavnicima terorističke grupe MEK-a.

Američki mediji objavili su mnogo izveštaja o velikim uplatama koje je teroristička grupa MEK-a izvršila Rudiju Đulianiju i drugim američkim zvaničnicima, uključujući Džona Boltona, bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće.
Na spisku onih koji su dobijali novac od ove mudžahedinske organizacije nalaze se imena generala Veslija Klarka, Potera Gosa, bivšeg šefa CIA-e, Luisa Ferija, bivšeg direktora FBI…i mnogih generala I važnih političkih ličnosti SAD.
Inače, grupa Munafekin je u vreme režima Sadama Huseina finansirana od prodaje nafte. Sadam Husein im je omogućio prodaju 38 milona barela nafte, I samo od toga su, prema procenama, zaradili 20 milona dolara.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime