Britanci patroliraju između Kosova i Srbije

Britanci patroliraju  između Kosova i Srbije

NATO je poslao stotine dodatnih vojnika na Kosovo iz Britanije i Rumunije nakon oružanog sukoba između naoružane grupe Srba i Kosovske policije u Banjskoj 24. septembra.

Priština optužuje zvanični Beograd za pružanje finansijske i praktične podrške ovoj grupi, a srpska strana to negira.

Podsećajući da je u sukobu poginuo jedan policajac i trojica Srba, Rojters piše da se ovaj događaj smatra najgorim nasiljem od kada je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine.

NATO je nakon dešavanja u Banjskoj poslao ukupno 1.000 dodatnih vojnika, čime je svoje prisustvo povećao na 4.500 vojnika iz 27 zemalja.

Britanski vojnici, kako piše Rojters, sada su raspoređeni u smenama od po 18 sati „u uslovima smrzavanja kako bi se osiguralo da oružje ili naoružane grupe ne uđu na Kosovo“.

Trenutno smo ovde u rutinskoj patroli, koja se sastoji od razumevanja životnih obrazaca, sticanja obaveštajnih podataka o bilo kojoj ilegalnoj ili sumnjivoj aktivnosti koji se zatim prosleđuju KFOR-u (misiji NATO-a) i dalje“, rekao je poručnik Džos Gedi iz britanske vojske za Rojters.

Tokom posete u ponedeljak Zapadnom Balkanu, generalni sekretar NATOA, Jens Stoltenberg, rekao je da ta organizacija razmatra trajnije povećanje snaga „kako bi se osiguralo da ovo ne izmakne kontroli i ne stvori novi nasilni sukob na Kosovu ili u širem regionu“.