Ko je Havijer Milej – novi predsednik Argentine

Ko je Havijer Milej – novi predsednik Argentine

Čovek koji je postao poznat po psovkama u televizijskim emisijama dok je govorio o bedi inflacije i radostima tantričkog seksa, čovek neobične frizure, stilizovane kao miks Elvisa Prislija i filmskog superheroja Vulverina, koji je osamdesetih godina imalo nadimak „El Loko“ ( Ludak) – postao je predsednik Argentine. To je , nekako, logika tzv „Argentinskog secenarija“. Novi predsednik Argentine je Havijer Milej. Ceo svet se čudi njegovom izboru za predsednika ove latinoameričkje države, ali Argentinci su glasali za njega iz očaja, besni zbog najveće ekonomske krize koja potresa zemlju već dve decenije.
Novog predsednika jedni upoređuju sa Trampom i Bolsonariom, drugi sa nekadašnjim britanskim premijerom ekscentrikom Borisom Džonsonom, ali on je pobedio na sudbonosnim izborima u Argentini.
Biografi ga opisuju kao živopisnog usamljenika koji j eu detinjstvu pretrpeo roditeljsko zlostavljanje i maltretiranje u školskom dvorištu. Analitičari ne kriju zabrinutost zbog kako kažu „njegovog stanja uma i emocionalne stabilnosti“.
„Svaki čovek ima svoju dinamiku. U mom konkretnom slučaju, ejakuliram svaka tri meseca”, hvalio se Milej u jednoj emisiji.
Strahuje se i od njegovih ideja koje uključuju legalizaciju prodaje ljudskih organa, dramatično smanjenje socijalne potrošnje, umanjivanje značaja zločina argentinske diktature 1976-83 i presecanje veza sa dva najvažnija trgovinska partnera Argentine, Brazilom i Kinom. Tokom predizborne kampanje, Milei je obećao da će ukinuti argentinsku centralnu banku i dolarizovati privredu, i mahnuo je motornom testerom u nameri da simbolizuje žestoke rezove za koje veruje da će pomoći stabilizaciji ekonomije i „istrebiti“ divlju inflaciju.
Milejeva biografija sugeriše da su neke od tih ideja možda potekle od njegovih pet kloniranih pasa mastifa koji su nazvani po ekonomistima, visoki oko dva metra, teški su oko 100 kg… On ih naziva svojom četvoronožnom decom, a javnost zasmejavaju tvrdnje da budući lider Argentine uzima političke savete od tih životinja.

Međutim, Milejeva stranka kontroliše samo 38 od 257 mesta u donjem domu Argentine i osam od 72 mesta u Senatu. Pitanje je kako će vladati sa takvom „snagom“. On imap najavljuje drastične promene u Argenitini i tvrdi da će svoju zemlju ponovo učiniti velikom.
On tvrdi da je seksualno obrazovanje marksistička zavera koja ima za cilj uništenje porodice.
Ipak, 53-godišnji ekonomista je uzdrmao politički establišment Argentine i upao u ono što se dugo smatralo dvopartijskim sistemom tako što je prikupio veliku podršku svojim najavama o drastičnim merama protiv inflacije i obećanjem da će povesti krstaški rat protiv “puzajućeg socijalizma” u argentinskom društvu.
Predlaže da se lokalna valuta pezos zameni američkim dolarom, što je , smatra, jedini način da se okonča pošast inflacije, koja je premašila 140 odsto, i sprečavanje političara da nastave sa štampanjem novca, zbog čega planira da ugasi Centralnu banku. On planira ukidanje polovine ministarstava, uključujući ministarstvo zdravlja i ministarstvo obrazovanja.
Protivi se feminističkoj politici i abortusu, koji je Argentina nedavno legalizovala, i predložio je održavanje referenduma po tom pitanju.
Odbacuje ideju da ljudi imaju ulogu u klimatskim promenama, a papu Franju je u jednom televizijskom gostovanju opisao kao “imbecila” i “predstavnika zla na Zemlji”.
Pre nego što je ušao u žižu javnosti, Milej je bio glavni ekonomista u “Corporacion America”, jednom od najvećih argentinskih poslovnih konglomerata koji, između ostalog, upravlja većinom aerodroma u zemlji.
Tamo je radio do 2021. godine, kada je osvojio mesto poslanika.
Milej je u drugom krugu predsedničkih izbora osvojio skoro 56 odsto glasova, a iza sebe je ostavio protivkandidata, bivšeg ministra ekonomije Serđa Masu za koga je glasalo 44 odsto birača.