EU sprema morsku strategiju protiv Rusije

EU sprema morsku strategiju protiv Rusije


“Rusija je proteklih meseci pokušala da prikupi obaveštajne podatke za sabotažu ključne infrastrukture u holandskom delu Severnog mora”, objavila je holandska vojna obaveštajna agencija MIVD.


“Kod vetroelektrane na pučini Severnog mora otkriven je ruski brod koji je skenirao energetsku infrastrukturu”, rekao je čelnik MIVD-a, general Jan Svilens. Taj brod su iz Severnog mora ispratili holandska mornarica i obalska straža pre nego što je sabotaža uspela, dodao je on.


Evropska ekonomija zavisi od sigurnog i zaštićenog mora: 99 posto globalnog prenosa podataka odvija se kablovima pod morem. EK dijagnosticira nove i promenjive pretnje: sve izraženija geopolitička suparništva, klimatske promene i ugrožavanje mora kao i hibridni i kibernetički napadi, što pokriva sadašnje rusko delovanje u evropskim vodama. Plutajući LNG terminali osobito su ranjiva infrastruktura.


“More je, uz vazduh, svemir i kibernetički prostor, sve konfliktnije strateško područje. U vreme sve većih geopolitičkih suparništava EU mora da nauči kako da pokaže moć i na moru”, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu i sigurnosnu politiku Žozep Borelj.


EK zbog toga donosi mere kojima će se suprotstaviti toksičnom delovanju ruske mornarice i njenih špijunskih aktivnosti koje za cilj imaju stvaranje terena za hibridno (realno, terorističko) delovanje. Organiziraće se mornaričke vežbe na nivou EU, jačaju se operacije obalskih straža u evropskim morskim bazenima i podstiče koordinacija pomorskih i vazdušnih snaga na određenim područjima uz saradnju s NATO-om. Ističe se i praćenje i zaštita kritične pomorske infrastrukture i brodova (uključujući putničke) od fizičkih i kibernetičkih pretnji.


“Pomorska je dimenzija ključna za stratešku autonomiju EU jer blagostanje i sigurnost Unije i njenih članica zavise od sigurnog i zaštićenog okeana“, rekao je Virginijus Sinkevičius, evropski poverenik za životnu sredinu, okeane i ribarstvo.