Makron: Budućnost Rusije uz Evropu

0

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je, nakon sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da je uveren da je budućnost Rusije vezana za Evropu. “Uveren sam da je budućnost Rusije u potpunosti vezana za Evropu. Verujemo u Evropu koja se prostire od Lisabona do Vladivostoka”, naveo je Makron na svom Tviteru.

Objavio je da je sa Putinom razgovarao o šumskim požarima u Sibiru i topljenju permafrosta u toj oblasti.

“Rusija se suočava sa razarajućim posledicama klimatskih promena. Drago mi je da je odlučila da počne ratifikaciju Pariskog klimatskog sporazuma, što je značajan simboličan potez i trebalo bi da pratimo taj put”, poručio je Makron.

Ruska agencija Tas navodi da su lideri dve zemlje izrazili posvećenost uspostavljanju dugoročne stabilnosti u Libiji i vraćanju reda u zemlji.

Što se tiče Sirije, Makron je ukazao na neophodnost hitanog prekida vatre u provinciji Idlib u skladu sa sporazumima postignutim na sastanku u Sočiju 17. septembra 2018.

Sastanak predsednika Rusije i Francuske,sinoć je trajao više od dva i po sata, saopštila je pres-služba ruskog predsednika.

Putin i Makron razgovarali su i o iranskom nuklearnom sporazumu i izgledima za održavanje još jednog samita u Normandijskom formatu.