Nepoverenje vladi Dritana Abazovića?

Nepoverenje vladi Dritana Abazovića?

Skupština Crne Gore će 19. avgusta glasati o nepoverenju vlade Dritana Abazovića, koja danas obeležava 100 dana rada.
Na inicijativu pet stranaka predvođenih Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića, predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurovića sazvala je za 19. avgust sednicu na kojoj će se glasati o nepoverenju Abazovićeve vlade, preneo je Tanjug.
Osim DPS, inicijativi su se pridružile SDP, SD, Liberalna partija i Demokratska unija Albanaca (DUA), koje imaju ukupno 36 poslanika, a kao razlog je navedeno da je Temeljni ugovor uperen protiv državnih interesa.
Crnogorski parlament ima 80 poslanika, inicijativu je potpisalo njih 36, što znači da im je za obaranje vlasti potrebno još najmanje pet da bi imali natpolovičnu većinu za izglasavanje nepoverenja izvršnoj vlasti.
Prema pisanju podgoričkih Vijesti, u slučaju da se ovoj inicijativi priključe bivši dugogodišnji koalicioni partneri DPS-a, Bošnjačka stranka (BS) s tri poslanika, i Albanska lista s jednim, to i dalje neće biti dovoljno za obaranje vlade.
Biće im, kažu, potreban bar još jedan glas „stare većine”, odnosno pobedničke koalicije na izborima 30. avgusta 2020, koju su činili Demokratski front (DF), Demokrate i Građanski pokret (GP URA).
Vijesti pišu da im iz BS i Albanske koalicije nisu odgovorili hoće li glasati za inicijativu o izglasavanju nepoverenja vladi.