Brnabić: „Veće plate od novembra“

0

Od prvog novembra plate će biti povećane od osam do 15 odsto, rekla je premijerka Ana Brnabić na konferenciji za novinare. Najveće povećanje u zdravstvu, zatim u sektorima nauke i kulture. Penzioneri će dobiti jednokratnu pomoć u iznou od 5.000 dinara u decembru. Kako je navela Ana Brnabić, medicinske sestre i tehničari su zaslužili najveće povećanje od 15 odsto. Doktori medicine dobiće povećanje od 10 odsto. Posle zdravstva, najveće povećanje biće u sektorima nauke i kulture – 10 odsto. Povećanje od devet odsto će imati zaposleni u prosveti, dusije i tužioci, zaposleni u ustanovama socijalne zašštite u pripadnici bezbednosnih snaga.

Zaposlenima u državnoj upravi plata će biti povećana za osam odsto.

Premijerka je rekla da će od prvog decembra svim penzioneri dobiti jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 5.000 dinara.

Dodala je da se od prvog januara planira i povećanje penzije, ali nije mogla da kaže koliko, osim što je rekla da će povećanje biti zasigurno pet odsto a trudiće se da bude i veće, uz neugorožavanjefinansijske stabilnosti zemlje.

Ana Brnabić je istakla da se država bori da zadrži medicinske radnike u zemlji i time što ulaže čak milijardu evra u zdravstvenu infrastrukturu, obnovu kliničkih centara, bolnica…

U tom svetlu je istakla da je 13. septembar bio rok za predaju ponuda ze rekonsrukciju KC Vojvodine i da su stigle četiri ponude.

“Ulažemo u plate i infrastrukturu. Postajemo konkurentniji”, poručila je premijerka.

Objasnila je da je na sednici Vlade usvojen predlog pozitivnog rebalansa budžeta koji će biti prosleđen Skupštini na odlučivanje.

“U našoj zemlji, kada kažete rebalns, to ima negativnu konotaciju, zato što je rebalans u prošlosti uvek bio instrument da vlast pokrije deficit koji je napravila Da ono što su rošili preko mere i plana pokriju rebalansom”, rekla je premijerka.

Navela je da je ovo prvi pozitvini rebalns u istoriji Srbije koji je moguć ne zato što su povećani rashodi, već zato što su povećani prihodi.

Istakla je da to ne bi bilo moguće bez teških mera fiskalne konsolidacije iz 2014. godine i bez discipline koju je ova Vlada zadržala, bez boljih rezultata prvrede.

Sredstva za koridore

Pored plata premijerka je istakla i druge važne stvari. Navela je da će značajna sredstva biti uložena za unapređenje infrastrukture i kvaliteta života građana. U tom svetlu je navela dva projekta.

Ana Brnabić je rekla da je ukupno 16,8 milijardi dinara pozitivnim rebalansom predviđeno za infrastruktune projekte.

Smatra da je Moravski koridor važan za građane koji žive u Čačku, Kruševcu, Kraljevu, Trsteniku, čitavom Raškom, Rasinskom i Moravičkom okrugu. Kaže i da očekuje da gradnja počne već sledećeg meseca.

Drugi veliki projekt je auto-put Miloš Veliki, odnosno deonica od Čačka do Požege, za koju je premijerka ekla da je jedna od najvažnijih deonica u Srbiji.

Navela je da rgadnja napreduje odlično i da je predsednik Vučić insistirao kod izvođača da sve bude završeno pre roka, odnosno na kraju 2021. godine, što je i utvrđeno kao novi rok.

Takođe, izdvojena su sredstva za omoć građanima koji su uzeli kredite u švajcarcima kao i za sanaciju šteta od elementarnih nepogoda.

Ana Brnabić je iznela podatak da je prema njenim informacijama koje još treba da budu potvređene, u prvoh sedam meseci ove godine privučeno dve milijarde i 320 miliona evra direktnh stranih investicija, što je za čak 43 odsto više nego u istom periodu 2018. godine.

Zahvalila je graanima na svim žrtvama koje su podneli i što su verovali u rad i rezultate.