Ratne igre u Zalivu – nafta poskupela

0

SAD su spremne za potencijalni odgovor na napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, izjavio je amrički predsednik Donald Tramp.

“Ima razloga da se veruje da znamo ko je krivac, spremni smo da odgovorimo u zavisnosti od verifikacije, ali čekamo da nam Kraljevstvo kaže za koga veruju da je odgovoran za napad”, tvitovao je Tramp.
Takođe je naveo da je odobrio upotrebu američkih naftnih zaliha da bi se osiguralo stabilno snabdevanje posle napada, koji je doveo do obustavljanja pet odsto svetske proizvodnje nafte.
Cene nafte porasle su za više od 15 odsto u nedelju zbog strahovanja u pogledu globalnih zaliha i rasta tenzija na Bliskom istoku.
Visoki američki zvaničnik prethodno je rekao novinarima da ima indikacija da je Iran odgovoran za napad u kojem je pogođena najveća svetsko proizvodno postrojenje.
Iran je u nedelju odbacio optužbe Sjedinjenih Država da je odgovoran za napade na saudijska naftna postrojenja, koji bi mogli da izazovu poremećaje na globalnom energetskom tržištu, i upozorio da su američke baze i nosači aviona u regionu u dometu iranskih raketa.
Pobunjenička grupa iz Jemena koju podržava Iran, Huti, preuzela je odgovornost za napade u subotu koji su prepolovili ukupnu proizvodnju nafte u Saudijskoj Arabiji. Napad je izvršen dronovima u subotu na dva naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, jedno od kojih je najveće na svetu. Moglo bi da potraje nedeljama da postrojenja ponovo počnu da rade punim kapacitetom. Aramko je saopštio da je zbog napada njegova dnevna prozvodnja nafte pala za 5,7 miliona barela dnevno, što predstavlja više od pet odsto svetske dnevne proizvodnje. Većina ove proizvodnje ide u Aziju.
Referentna sirova nafta Brent skočila je za skoro 20 odsto na počeku trgovanja jutros pre nego što se u nastavku trgovanja smirila na porastu od 10 odsto i prodavala se za 66,28 dolara po barelu. Cena zapadnoteksaške sirove nafta porasla je devet odsto, a benzin i ulje za grejanje su skočili osam odnosno sedam odsto pre otvaranja tržišta u Njujorku.