Fejsbuk – veća kontrola izbora u SAD

0

Fejsbuk će pažljivo posmatrati „medije pod državnom kontrolom“ kako bi sprečio pokušaje manipulacije raspoloženjem birača na predstojećim predsedničkim izborima u Sjedinjenim američkim državama koji će biti održani sledeće godine, saopštila je ova društvena mreža.
Vlasnik Fejsbuka Mark Zakerberg je izjavio da veruje da je Fejsbuk mnogo bolje pripremljen nego što je to bio slučaj z aizbore 2016. godine, ali da su suočeni sa „veoma sofisticiranim napadima agenata koji su pod državnom kontrolom“.
Jedna od novih mera je da se navodi izvor informacija koje dolaze iz medija koje kontrolišu vlade. Pored toga, kada korisnici Fejsbuka počnu da dele vesti za koje je utvrđeno da su netačne ili lažne – biće izdato upozorenje da su informacije sumnjive. Fejsbuk je saopštio da su preduzete posebne mere kako bi se sprečilo da zlonamrni pojedinci hakuju ili ompromituju profile političara i drugih učesnika na izborima.
Fejsbuk je ove mere uveo preventivno, obzirom da su društvene mreže bile optuživane da su na američkim predsedničkim izborima 2016. godine presudno uticale na manipulianje izbornom voljom Amerikanaca i doprinele brojnim nepravilnostima prilikom izbora.