Burma – streljani monasi i meštani

Burma – streljani monasi i meštani

Više od 30 ljudi ubijeno je u manastiru u burmanskoj državi Šan u napadu vojne hunte, javlja BBC, pozivajući se na izvore lokalnih milicija i pobunjenika.


Prema izveštajima, vojno vazduhoplovstvo i artiljerija bombardovali su selo Nan Nein na jugu , a zatim pogubili stanovnike koji su se sakrili u manastiru. Broj mrtvih u ovom trenutku iznosi 30, među njima i 3 monaha. Na snimku pobunjeničke milicije vidi se najmanje 20 tela, od kojih neka nose narandžaste haljine budističkih monaha, okupljenih ispred manastira.


Na leševima su višestruke rane od vatrenog oružja, a na snimku se vide i zidovi manastira puni rupa od metaka. Neke okolne zgrade i kuće takođe su spaljene u napadu vojske na selo.


„Kao da ih je vojska postrojila ispred manastira i streljala ih iz neposredne blizine, uključujući i monahe“, rekao je portparol karenske milicije, a citirao lokalni list Kantaravadi tajms.


Otkako je hunta preuzela vlast u državnom udaru pre dve godine, u Burmi je sve više sukoba između vojske i pobunjenika. Neke od najžešćih borbi dogodile su se u državi Šan koja se graniči sa glavnim gradom Najpidoom i Tajlandom.