Burma – streljani monasi i meštani

0
epa10502284 Buddhist novices line up for lunch alms at a monastery on the eve of the Full Moon Day of Tabaung celebrations, in Yangon, Myanmar, 04 March 2023. Full Moon Day of Tabaung, which in 2023 falls on 05 March, marks the last month of Myanmar's lunar calendar. People traditionally make donations to monks and build stupas or pagodas with sand along the beach. EPA/NYEIN CHAN NAING

Više od 30 ljudi ubijeno je u manastiru u burmanskoj državi Šan u napadu vojne hunte, javlja BBC, pozivajući se na izvore lokalnih milicija i pobunjenika.


Prema izveštajima, vojno vazduhoplovstvo i artiljerija bombardovali su selo Nan Nein na jugu , a zatim pogubili stanovnike koji su se sakrili u manastiru. Broj mrtvih u ovom trenutku iznosi 30, među njima i 3 monaha. Na snimku pobunjeničke milicije vidi se najmanje 20 tela, od kojih neka nose narandžaste haljine budističkih monaha, okupljenih ispred manastira.


Na leševima su višestruke rane od vatrenog oružja, a na snimku se vide i zidovi manastira puni rupa od metaka. Neke okolne zgrade i kuće takođe su spaljene u napadu vojske na selo.


„Kao da ih je vojska postrojila ispred manastira i streljala ih iz neposredne blizine, uključujući i monahe“, rekao je portparol karenske milicije, a citirao lokalni list Kantaravadi tajms.


Otkako je hunta preuzela vlast u državnom udaru pre dve godine, u Burmi je sve više sukoba između vojske i pobunjenika. Neke od najžešćih borbi dogodile su se u državi Šan koja se graniči sa glavnim gradom Najpidoom i Tajlandom.