Danas je Kurban bajram

0

Vernici islamske veroispovesti danas proslavljaju Kurban bajram. Praznik nosi ime po prinošenju žrtvi – kurbanu, što je, kako veruju ovi vernici – vid približavanja Bogu. Kurban bajram počinje u utorak uveče i traje do subote 24. jula i vezan je za obred Hadža, koji je jedan od pet osnovnih dužnosti muslimana.

Patrijarh srpski Porfirije čestitao je svim muslimanima veliki islamski praznik Kurban-bajram, i poželeo da ovaj praznik provedu u zdravlju, miru i ljubavi.

U duhu negovanja dobrih međuverskih i dobrosusedskih odnosa čestitamo svim muslimanima veliki islamski praznik Kurban-bajram“, navodi je u čestitki patrijarha srpskog.

Patrijarh je rekao da se tim praznikom muslimani širom sveta sećaju žrtve praoca Avrama, a svojim običajima ukazuju na značaj milosrđa, dobrotoljublja i čovekoljublja, saopšteno je iz SPC.

Neka proslave naših verskih praznika budu povodi da se jedni sa drugima upoznajemo i zbližavamo kako bi na dostojan način posvedočili da smo potomci istih praroditelja“, naveo je Porfirije.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, čestitao je Kurban Bajram reis-ul-ulemi Islamske zajednice Srbije i glavnom muftiji Islamske zajednice u Srbiji Seadu Nusufoviću i svim vernicima islamske veroispovesti i poželeo da praznik provedu u sreći, miru i blagostanju.