Turska osvaja sirijske gradove

0

Turski komandosi su jutros dublje prodrli na sirijsku teritoriju, istočno od reke Eufrat. Ofanziva turske vojske na kurdsku miliciju predstavlja novo zaoštravanje sukoba u regiji koji traju osam godina. Odrešene ruke za napad Turske na Kurde u Siriji dao j eamerički predsednik Donald Tramp, koji je „blagoslovio“ tursku akciju odlukom o povlačenju američke vojske.

Bez obzira što su mnogi političari SAD upozorili Tursku da ne kreće u ovaj napad, pozivajući se na to da su Kurdi snažni američki saveznik u borbi protiv Islamske države, Ankara je krenula u napad tvrdeći da želi da stvori sigurnosnu zonu kako bi vratila milione izbeglica u Siriju. U sirijski grad Tel Abidžad ušle su i kopnene snage. Sirijske demokratske snage su saopštile da u vazdušnim napadima ima poginulih civila i vojnika.

Strahuje se, međutim, da bi turska akcija nazvana „Izvor mira“, mogla da omogući pripadnicima ISIS-a da pobegnu iz sirijskih zatvora.

Jutros su turske snage granatirale Ras al Ain, a borci Sirijskih demokratskih snaga predovođeni Kurdima su im se suprotstavili. Turski izvori tvrde da je pogođena 181 baza kurdske milicije. Sirijske demokratske snage su objavile danas da je pogođen i jedan od zatvora u kojem su zatočeni borci ISIS-a.

Tvrdi se da su američki vojnici preuzeli dvojicu terorista ISIS-a koji, kako se navodi, pripadaju grupi britanskih boraca pod nazivom „Bitlsi“, a njima se stavlja na teret da su ubijali zapadne taoce.

Tokom noći čule su se eksplozije u Al Abiadu.

Turske snage su u Siriju ušle iz četiri pravca. Očevici tvrde da ima poginulih kurdskih vojnika i da stanovništvo krenulo u zbegove.

Američki poredsednik Tramp je nazvao turski napad „lošom idejom“, koju „ ne podržava“. On je dodao da očekuje da će Turska „zaštititi civile i sprečiti humanitarnu krizu“.

Danas će Savet bezbednosti UN raspravljati o situaciju u Siriji. Turska je poslala pismo Savetu bezbednosti tvrdeći da je njena akcija „odmerena, odgovorna i proporcionalna“.

“Sjedinjene Države nisu dale zeleno svetlo Turskoj. Mi ćemo nastaviti da radimo ono što mislimo da treba kako bismo uklonili pretnje po američki narod. Ali to nisu samo pretnje iz Sirije već i iz Iraka. Postoje desetine drugih zemalja u kojima postoji realna opasnost od islamskog terorizma. A SAD mora da smanji tu opasnost”, izjavio je Majk Pompeo, američki državni sekretar.

Turska je o ofanzivi obavestila NATO. Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, apeluje na Ankaru da ne destabilizuje region.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime