Ceo Balkan se nada poslu u Nemačkoj

0

Nemačkoj će u narednih deset godina nedostajati šest miliona radnika. Ovog trenutka u toj zemlji ima 1,4 miliona nepopunjenih radnih mesta. Zbog toga je sve veća zainteresovanost građana svih zemalja Balkana da zaposlenje pronađu u Nemačkoj. Šansu građani sa ovih prostora vide i u činjenici da će u Nemačkoj od 1. marta 2020. stupiti na snagu novi zakon, koji se odnosi na useljavanje stručne radne snage van zemalja Evropske unije, prema kojem se više neće primenjivati pravilo po kojem prednost pri zapošljavanju ima državljanin Nemačke ili neke druge zemlje Evropske unije.

Ukida se i lista tzv. deficitarnih zanimanja tako da će se sve grupe zaposlenih tretirati na isti način.Dobre zarade su glavni razlog da građani van EU, i ne samo izvan EU, biraju Nemačku kao buduću destinaciju za rad. Nemački poslovni portal Gehalt.de objavio je nedavno najnovije podatke o najvišim i najnižim platama u nemačkoj u 2019. godini.
Najveće plate u zemlji imaju iskusniji doktori koji godišnje zarađuju oko 115.320 evra bruto, stručnjaci za prodaju ili akvizicije sa zaradom od 99.635 evra bruto, zatim direktori fondova 83.640 evra i doktori specijalisti sa 80.720 evra bruto godišnje. Među najplaćenijima su još i finansijsko-računovodstveni menadžeri, regionalni menadžeri prodaje i statističari.

S druge strane, najslabije su plaćeni radnici u kuhinji čija godišnja bruto plata iznosi oko 21.907 evra, frizeri 23.202 evra, konobari ili konobarice 23.620, radnici u call centru 25.200 i recepcioneri s godišnjom zaradom od 25.370 evra.
Prema podacima portala Gehalt.de, radnici na jugu Nemačke primaju znatno veće plate od ostatka zemlje, a najveće plate su ove godine zabeležene u pokrajini Hesse.
Kada je reč o nedostajučoj radnog snazi, Dojče vele piše da je razlog što će ovoj zemlji nedostajati toliki broj radnika to što, s jedne strane, Nemačka stari, odnosno sve je više starije populacije. Osim toga, zanatski poslovi su za mlade u ovoj zemlji sve manje atraktivni i loše plaćeni. Pored toga, nemačka izvozna ekonomija cveta i nalazi se u ekspanziji. Tako se tiho, činjenicama, okončava borba kultura u Nemačkoj, koja je oduvek imala apsurdne momente.
Novim zakonom Nemačka stvara mogućnost za zapošljavanje građana iz država van Evropske unije, prvenstveno za kvalifikovanu stručnu radnu snagu. Stručnim radnicima mora prvo biti priznata kvalifikacija u Nemačkoj, a nakon toga apliciraju za vizu.

“Zakon o useljavalju stručne radne snage će, po pojedinačnim tačkama, proširiti postojeće mogućnosti useljavanja stručne radne snage u Nemačkoj, a koje su sadržane u Zakonu o prebivalištu. Između ostalog, biće omogućeno useljavanje kvalifikovane stručne radne snage. Pod stručnim licem podrazumeva se osoba sa najmanje dve godine stručne spreme, koja je u Nemačkoj prepoznata kao ekvivalentna. Ukida se ograničenje na zanimanja koja su deficitarna. Takođe se ukida tzv. ispit prednosti, što podrazumeva da pre svakog zapošljavanja stručnjaka iz treće zemlje više nije potrebno utvrđivati da li na raspolaganju stoji domaći ili evropski kadar.
Brojna preduzeća traže kvalifikovanu radnu snagu, pre svega u oblasti zdravstva, nege i tzv. MINT zanimanjima (matematika, informatika, prirodne nauke i tehnika), dok za IT stručnjake važe posebna pravila.