Članstvo Kosova u Savetu Evrope – rasprava od 15. aprila

Članstvo Kosova u Savetu  Evrope – rasprava od 15. aprila

Rasprava o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope i glasanje o nacrtu mišljenja biće među najvažnijim tačkama prolećnog zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) koje biti održano u Strazburu od 15. do 19. aprila 2024. godine, saopštila je ta organizacija.


Politički komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope usvojio je 27. marta u Parizu mišljenje izvestiteljke Dore Bakojani kojim se preporučuje članstvo Prištine u Savetu Evrope. Taj komitet je naveo da je sledeći korak sredinom aprila glasanje PSSE o kandidaturi Kosova za prijem u Savet Evrope, kada je za usvajanje neophodna dvotrećinska većina.


U saopštenju PSSE, Kosovo se piše za zvezdicom a na kraju je fusnota u kojoj se navodi da svako pominjanje Kosova, bilo da je reč o teritoriji, institucijama ili stanovništvu, biće u potpunosti u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i bez prejudiciranja statusa Kosova.


Šef srpske diplomatije u tehničkom mandatu Ivica Dačić rekao je da se o prijemu Prištine neće izjašnjavati po pravdi i pravu, već po sili. Kao predsedavajući vladom za danas je zakazao sednicu, a biće formiran i tim na čijem će čelu biti on i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, a koji će se boriti protiv prijema Prištine.