Taćijeva igra

0

Kosovski predsednik Hašim Taći još uvek nije pokrenuo proceduru konsultacija za političkim partijama oko formiranja nove vlade , nakon ostavke premijera Ramuša Haradinaja. Prištinski dnevnik „Gazeta Blic“ je objavio spekulacije iz neimenovanih izvora o tome da Taći i Kadri Veselji ( aktuelni predsednik Taćijeve stranke PDK) pokušavaju da izbegnu prevremene izbore. Oni, navodno, traže pravne mogućnosti da se ne izađe na birališta.

Deo prištinskih medija danas donosi mišljenja analitičara koji tvrde da kosovski ustav, pre svega član 95, stav 5, koji glasi „ ako premijer podnese ostavku ili iz nekog drugog razloga taj položaj ostane upražnjen, pada Vlada, a predsednik republike Kosovo, u konsultacijama sa političkim strankama ili koalicijom koja ima većinu u Skupštini, nalaže novom mandataru da formira Vladu“.

Ovakve analize idu u prilog tvrdnjama da je Hašim Taći pokrenu medijsku „mašinu“ kako bi omekšao utisak kod građana da su vanredni izbori neminovni. Društvene mreže i mediji su juče preneli informaciju da „zapadni ambasadori ne žele prevremene izbore“, što pothranjuje sumnje da Taći zaista želi da izbegne izbore.

Taći želi da što pre nastavi pregovore sa Beogradom, jer ga ti pregovori i obećanja međunarodnim centrima moći održavaju na vlasti. Predsednik njegove stranke kadri veselje se boji izbora jer ta stranka ne stoji baš najbolje u istraživanjima rejtinga. Ankete govore da je rejting PDK na nizbrdici.

Deo kosovskih medija tvrde da je Taći počeo da obavlja tajne pregovore sa mnogim strankama sa ciljem da postavi svog mandatara. U koliko mu ne uspe taj plan on će pokušati da podigne političku „temperaturu“ i nastojaće da stvori utisak o neminovnosti formiranja tehničke vlade. To je način da Taći nastavi dijalog, ukine besmislene takse na srpske proizvode i još jednom pokaže međunarodnoj zajednici da je čovek kompromisa.

Glavna sumnja pada na Demokratski savez Kosova ( nekada partiju Ibrahima Rugove) . To je stranka sa najviše političkog iskustva, sa ogromnim „ucenjivačkim potencijalom“. Smatra se da su oni glavna Taćijeva meta za formiranje vlade bez izbora.

Glavna opoziciona stranka „Samoopredeljenje“ saopštava da sastanak sa Taćijem ima smisla samo „ukoliko se raspravlja o datumu novih izbora“. „Ako primetimo da Taći manipuliše, tražićemo samoraspuštanje parlamenta“, saopštavaju iz „Samoopredeljenja“. Opozicija neće birati sredstva da se izbori za izbore. Jedno od njih je , kako tvrde, zahtev Skupštini za smenu predsednika Taćija. To bi, naravno, vratilo moć sada već bivšem premijer Haradinaju jer bi glasovi njegovih poslanika bili presudni.