Crna Gora – masovni protesti

0

Vernici Srpske pravoslavne crkve su i sinoć u mnogim gradovima Crne Gore protestovali zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovijesti za koji smatraju da diskriminiše pravoslavne vernike i crkvu.

Najveći skupovi su održani u Podgorici i Nikšiću gde je molebanima i litijama prisustvovalo više hiljada građana. Protestnu šetnju u Podgorici je predvodio mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije. Protestnoj šetnji je prethodio moleban u Hramu Hristovog vaskrsenja.

U Nikšiću je protestnu šetnju predvodio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije koji je optužio crnogorsku vlast da nije htela ni da razgovara sa SPC o regulisanju međusobnih odnosa, dok je vlast sa ostalim tradicionalnim verama u Crnoj Gori sklopila ugovore.

„Samo vaš večerašnji izlazak u Nikšiću i širom Crne Gore bio bi dovoljan da razumna vlast povuče ovaj zakon iz procedure i da ga radikalno izmeni uz dijalog sa svojom crkvom”, rekao je Joanikije obraćajući se vernicima.

Nekoliko hiljada građana Berana je takođe protestovalo šetnjom nakon okupljanja u porti manastira Đurđevi stupovi. Lokalni mediji su snimili fotografiju sa transparentom „Vučiću poslušaj oca Gojka!“

Napis na transparentu se odnosi na izjavu rektora centinjske Bogoslovije Gojka Perovića koji je, povodom najave dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Badnji dan u Crnu Goru, izjavio da „Vučić treba da dođe kao državnik u posetu državi.

Ozbiljno, višednevno, planski i najavljeno. Verski praznici nisu prilika za to. Pogotovo ne u situaciji kada se borimo za prava Crkve, a ne bilo koje nacije ili etničke grupe“.
Crkveni protesti su održani i u drugim gradovima Crne Gore.