Crveno meso nije opasno

0

Iako je već standardni medicinski savet da za „dobro zdravlje, sprečavanje raka i bolesti srca“, obavezno smanjite unos crvenog mesa, časopis „Anali interne medicine“, pozivajući se na rezultate istraživanja koje su vodili eksperti iz sedam zemalja, savetuje da odrasli nastave da konzumiraju crveno meso.

Ukoliko se crveno meso izostavi iz tri obroka nedeljno, samo će se za sedam, od hiljadu ljudi, smanjiti smrtnost od raka.
Istraživači kažu da je to veoma nizak stepen smanjenja rizika od raka, srčanih bolesti i dijabetesa.

Ovo istraživanje Američkog lekarskog koledža izazvalo je oštru reakciju mnogih stručnjaka koji tvrde da je kvalitet iznetih dokaza“veoma slab“.

Vest je, kako tvrdi Agencija Frans pres, obradovala mnoge koji ne mogu da zamisle trpezu „bez odrezaka i kobasica“.
Istraživači kažu da je žele da „promene pristup stare škole“ u davanju opštih nutricionističkih saveta i da nastoje da povećaju značaj dokaza o individualnoj koristi.

Međunarodna agencija za istraživanje raka pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji tvrdi i dalje je prerađeno meso „kancerogeno“, a da je crveno meso „verovatno kancerogeno“. Svetski fond za istraživanje raka je rekao da neće promeniti svoje stanovište o štetnosti mesa, jer, kako kažu, „mi istraživanja sprovodimo 30 godina“.

„To je kao kad kažemo da znamo da kacige mogu da spasu život motociklistima, ai neki ljudi i dalje vole da osete vetar u kosi. Ali, svi se slažu da treba nositi kacigu“, kažu u Američkom društvu za rak, komentarišući najnovija istraživanja o crvenom mesu.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime