Peking – parada kineske moći

0

Više desetina hiljada vojnika, moderno naoružanje, tenkovi, krstareće rakete, amfibije, nevidljivi dronovi koji lete i rone, 150 aviona… učestvovalo je na četvorosatnoj vojnoj paradi na Tijenanmenu ( Trgu nebeskog mira) u Pekingu, kojom je obeležena sedam decenija od uspostavljanja Narodne republike Kine.

Parada je počela sa 70 počasnih plotuna iz 56 topova koji simbolišu sve kineske nacionalne grupe.

Komandu za početak parade dao je kineski premijer Li Kećang posle ulaska predsednika Si Ćipinga na Tjenanmen, najveći trg u Pekingu na kome se održavaju parade. Predsednik Si bio je obučen u uniformu nalik onoj koju su nosili Mao Cedung i kineski rukovodioci u vreme nastanka kineske republike kao i decenijama kasnije.

Po tome razlikovao od ostalih kineskih zvaničnika na svečanoj bini, a komentatori tvrde da je time želeo da napravi sponu između ondašnje i današnje Kine i pokaže da se ništa nije promenilo u njenoj opredeljenosti za komunizam kao glavnu ideologiju.

U svom govoru na samom početku parade predsednik Si rekao je da je na tom istom mestu pre 70 godina predsednik Mao objavio nastanak kineske narodne republike čime je okončan period stogodišnjeg ponižavanja kineskog naroda i udaren temelj moćne države kakva je Kina danas.

Predsednik Si rekao je da kinesko rukovodstvo stavlja narod i njegove potrebe za boljim životom ispred svih drugih prioriteta, ali je pomenuo i potrebu za mirnom reintegracijom kineskih teritorija misleći na Tajvan i Makao, obećavajući svima dugoročni prosperitet.

Posle govora predsednik Si obišao je automobilom kolonu kineske armije dugu više kilometara.

Strani državnici nisu pozvani na paradu, ali su na bini bili ambasadori koji su na službi u Pekingu.

Paradu prate stotine miliona Kineza u samoj Kini i celom svetu, na televiziji, preko lajv strimova, a ovaj događaj glavna je tema razgovora i na najvećoj kineskoj društvenoj mreži Veibo.