Cvejić: „U Kabulu se svašta dešava“

0
Afghan people sit as they wait to leave the Kabul airport in Kabul on August 16, 2021, after a stunningly swift end to Afghanistan's 20-year war, as thousands of people mobbed the city's airport trying to flee the group's feared hardline brand of Islamist rule. (Photo by Wakil Kohsar / AFP)

Aleksandar Cvejić, jedan od dvojice državljana Srbije koji su bili u Kabulu u trenutku ulaska talibana u grad, stigao je u Gračanicu gde mu je porodica. Dvojica državljana Srbije Marko Pribak i Aleksandar Cvejić su evakuisani iz Avganistana i stigli su u Srbiju. Oni su, nemačkim vojnim avionom, prvo evakuisani u Taškent, odakle su prebačeni u Nemačku, a zatim i u Srbiju.


Aleksandar Cvejić večeras je stigao u Gračanicu gde su mu supruga i dete.


U kratkoj izjavi za RTS Cvejić je rekao da se u Kabulu “dešavalo svašta”, bili su opkoljeni.


“U nekim trenucima, dobili smo oružje da se pazimo”, ispričao je Cvejić, ne želeći da imenuje od koga su dobili oružje.


Osim njega i Pribaka, u grupi su, kaže, bila i dvojica državljana Hrvatske, i još dvojica iz BiH.


“Evakuisali smo se iz tog hotela gde su nas primili, u taj deo aerodroma su nam ulazak sredili Britanci, pa smo išli kod Nemaca. Zvali smo i našu kompaniju da pričamo sa njima, tako da smo mi prvi koje su Nemci evakuisali, nas sedmorica i još neki Nemci”, ispričao je Aleksandar.


U Kabulu je, ističe, “strava i užas”.


“Prvenstveno što je vojska katastrofa, tu niko za ništa ne odgovara, puca se po ceo dan, ubijaju se, niko ne odgovara za civile, civili hoće da beže na aerodrom. Ima mrtvih”, kaže Cvejić, koji je u Kabulu radio za jednu međunarodnu kompaniju.


Zahvalio je ambasadorima, Vladi Srbije, dodajući da će o svemu tek govoriti jer je, kaže, još uvek pod stresom.