Prva godina rata u Ukrajini

Prva godina rata u Ukrajini

Godinu dana od početka rata u Ukrajini. Rusija pojačava napade duž cele linije fronta na istoku zemlje. Najteže je i dalje oko Bahmuta i Ugledara. Kijev je saopštio da je cilj Moskve da iscrpi ukrajinske snage. Kina je spremila mirovni plan koji će predstaviti predsednik Si Đinping. UNHCR: Dosad na obe strane poginulo najmanje 8.006 civila. Kijev je saopštio da Rusija pojačava napade na frontu sa namernom da iscrpi ukrajinske snage.


UN su izglasale rezoluciju kojom pozivaju Rusiju da se povuče iz Ukrajine.


Sa druge strane, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će Rusija rasporediti svoju novu interkontinentalnu balističku raketu “sarmat”, nazvanu “satana 2”, kao i da će uvesti u arsenal hipersonične rakete i nove nuklearne podmornice.


Kina je spremila mirovni plan koji će predstaviti predsednik Si Đinping. Zelenski kaže da ga nije video, ali je spreman za sastanak s kineskim predstavnicima.


Američki predsednik Džozef Bajden sastaje se danas putem video-linka sa liderima G7 i ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim. Tokom sastanka će objaviti novi paket sankcija Rusiji.


Inače, tokom jučerašnjeg sastanka, zemlje Evropske unije nisu uspele da se dogovore o novom setu sankcija Rusiji.


Prema podacima koje je objavio Visoki komesarijat Organizacije Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHCR) tokom godinu dana sukoba, na obe strane poginulo je najmanje 8.006 civila, a ranjeno je više od 13.287.


Navode i da je zbog rata raseljeno 14 miliona ljudi, a da je potrebno obezbediti humanitarnu pomoć za skoro 18 miliona ljudi.


Prema navodima UNHCR-a oko 7,7 miliona izbeglica iz Ukrajine, koja broji 44 miliona stanovnika raseljeno je u zemlje širom Evrope.