Da li iza rata u Gazi stoji Teheran?

Da li iza rata u Gazi stoji  Teheran?

Optužbe vezane za ulogu Irana“ u ofanzivi Hamasa na Izrael „zasnovane su na političkim motivima“, izjavio je ovog ponedeljka portparol iranske diplomatije, potvrđujući da Teheran ne interveniše „u donošenju odluka drugih nacija, uključujući Palestina.”
„Otpor palestinske nacije ima kapacitet, snagu i volju neophodnu da se odbrani, odbrani svoju naciju i pokuša da povrati izgubljena prava“, rekao je Naser Kanani na konferenciji za novinare u Teheranu.
Iranska Revolucionarna garda pripremala je Hamas za napad na Izrael, a posljednje zeleno svetlo za plan egzekucije dali su im prošloga ponedeljka, piše u svojoj ekskluzivnoj vijesti Volstrit žurnal.
Detalje same operacije, navodno, dogovarali su tokom nekoliko sastanaka u Bejrutu, na kojima su bili i predstavnici libanskog Hezbolaha koji su se sastali sa Ismailom Kanijem, šefom organizacije za tajne operacije „Pasdaran“.
Visoki funkcioneri Hamasa i Hezbolaha, organizacija koje Zapad smatra terorističkim, potvrdili su ovom listu da Iran obustavlja svoju involviranost u druge regionalne konflikte kako bi sve snage Islamističke Republike dao na raspolaganje koordinaciji, finansiranju i naoružavanju grupacija koje napadaju Izrael.
Iran je sistematski slao oružje, tehnologiju i sirovine za proizvodnju raketa Hamasu. Teret je brodovima išao preko Sudana, zatim prema Egiptu i odatle kroz tunele ušao u Gazu. Tu rutu je Izrael više puta napadao, a i Egipat je ometao.
Osovina Hamas-Hezbolah-Iran smatrala je da su uslovi zreli za misiju. Glavni motiv je bila odmazda za izraelske napade u Iranu na strateške lokacije. Povoljni momemat je viđen u slabosti jevrejske države usled institucionalne krize. Jedan od ciljeva je bio da se zaustavi proces poboljšanja odnosa između Izraelaca i Saudijaca. Takođe je presudno bilo da se jevrejska država okruži militantima spremnim da udare u slučaju sukoba između Teherana i Jerusalima. Otuda stalno snabdevanje raketama, dronovima i sistemima koji će se koristiti za gerilske akcije ali i za opsežnije manevre. Zavera koja se protezala od Libana do Sirije, a zatim do Iraka, baza odlučnih šiitskih grupa, spremnih da deluju po komandi ili pokrenu provokacije.
Hamas je javno priznao kako je u izvršenju planiranog napada ključna bila podrška koju su imali od Teherana, a ove je nedelje iranski predsednik Ebrahim Raisi razgovarao i s palestinskim čelnicima Zijadom al-Nakhalahjem i Ismailom Hanijehom.
Međutim, Teheran i dalje ne želi eksplicitno da potvrdi svoju involviranost u rat koji je ovoga vikenda eskalirao u Izraelu, iako prema Tel Avivu već decenijama pokazuju prilično otvorenu netrpeljivost.
– Podržavamo napade na Izrael, ali u njih nismo direktno uključeni – poručio je portparol iranske misije pri UN-u , rekavši kako iza svega stoje “hrabri Palestinci koji se beskompromisno bore za interese svoga naroda”.
Vašington i dalje tvrde kako nema konkretnih dokaza da iza napada Hamasa stoji Iran.
Direktna angažiranost Teherana u ovakvom sukobu drastično bi narušila odnos snaga na Bliskom istoku, ali i globalno, zbog čega je jasno da Islamska Republika želi što je moguće duže u ovome konfliktu učestvovati inkognito.
– Znamo za sastanake održane u Siriji i Libanu, na kojima su prisustvovali vođe terorističkih organizacija. Jasno nam je da se na tim sastancima koordinirao napad na Izrael – rekao je izraelski ambasador pri UN-u, Gilad Erdan.
– Napad ovakvih razmera mogao se odviti samo nakon nekoliko meseci logističke pripreme i do njega sigurno ne bi došlo da Hamas nije imao zaleđe neke nuklearne sile poput Irana – objašnjava Lina Katib, direktorka Instituta za bliskoistočne studije sa Univerziteta u Londonu, napomenuvši kako Hamas, kao i libanski Hezbolah, ne može samoinicijativno donositi odluke bez prethodnog dogovora s Iranom.
U svim prethodnim konfliktima Palestinaca i Izraelaca vodeći pokrovitelji arapskih militanata bili su Sovjeti, pa se sve češće čuju , na Zapadu i pitanja do koje je mere i Moskva bila, posredno ili neposredno, involvirana u napad.