Ko je vođa Hamasa Jahja Sinvar?

Ko je vođa Hamasa Jahja Sinvar?

Palestinski mediji su javili da je izraelska avijacija bombardovala kuću vođe vojnog krila Hamasa Jahje Sinvara, koji pre šest godina izabran za vrhovnog vojnog vođu. Nema vesti o posledicama po ovog 62-godišnjeg lidela Hamasa. Vođa militantnog krila Hamasa ima dvodecenijski staž u zatvorima. Osuđen je na četiri doživotne robije, čak i zbog ubijanja onih koje je smatrao saradnicima, a kažnjavao zbog sumnji da su prenosili informacije neprijatelju. Kao mladi narednik je 2011. godine bio oslobođen iz zatvora, kada je tadašnji premijer Netanjahu oslobodio 1026 palestinskih zatvorenika. On je tada bio vođa fundamentalističke grupe. Još 1980. godine je osnovao političku policiju unutar pokreta. Nikada se nije razmetao luksuzom poput, kako tvrde mediji, drugih palestinskih lidera. Uvek je negovao imidž čuvara ideološke čistote.

Jahja Sinvar je rođen u Kan Jonisu, na jugoistoku. U detinjstvu je drugovao sa Muhamedom Dahlanom, takođe kontroverznim palestinskim političarem i obaveštajcem, povezivanim poslednje decenije sa liderima u Srbiji i Crnoj Gori. Jahja Sinvar je bio uz Hamas, a Dahlan uz Fatah (koji je formirao Jaser Arafat) čak i na poziciji direktora bezbednosti.

Jahja Sinvar ne toleriše protivnike u svom „kraljevstvu“ između Egipta, Izraela i Sredozemnog mora.

Tvrdi se da tečno govori hebrejski koji je naučio u izraelskim zatvorima. Izraelski analitičari su tvrdili da je veoma pragmatičan i da je „promenio orijentaciju“ shvatajući da se oružjem ništa ne može postići. Imao je važnu ulogu u raspoređivanju miliona dolara pomoći iz Katara, dodeljenih da se poboljša socijalni status 2 miliona stanovnika.

Izraelski kontraadmiral Danijel Hagari danas je izjavio“Vođa napada je Jahja Sinvar i on je mrtav čovek“.