Dačić :“ Da li postoji Briselski sporazum ili ne ?“

Dačić :“ Da li postoji Briselski sporazum ili ne ?“

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je za RTS da maske treba da padnu i da se vidi da li Briselski sporazim postoji ili ne. Ako SAD i EU ne mogu da izađu sa Kurtijem na kraj, onda ili je to njihova nemoć, ili prećutna saglasnost, istakao je Dačić.


Ministar spoljnih poslova je rekao da je on potpisao Briselski sporazum kada je bio premijer. “Moramo da vidimo, posle devet godina odbijanja da se formira Zajednica srpskih opština da li neko razmišlja da se Briselski sporazum sprovede, jer zbog toga smo ga i potpisali”, rekao je Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a. Prema njegovim rečima, Srbija nije strana u sukobu, Srbija se bori za zaštitu Briselskog sporazuma.


Na pitanje da li će Zapad moći da izvrši pritisak na Prištinu, šef srpske diplomatije kaže da ne zna da li mogu da izvrše pritisak, ali da niko u Srbiji ne veruje da oni ne mogu.


“Ako SAD i EU ne mogu da izađu sa Kurtijem na kraj, onda ili je to njihova nemoć, ili prećutna saglasnost”, istakao je Dačić.


Ministar spoljnih poslova je poručio Evropskoj uniji da je i njigova obaveza da se formira ZSO.


“EU kažem da je i njihova obaveza da se formira ZSO, ne samo Kurtijeva. Ketrin Ešton je to potpisala, ako to ne stoji onda ste i mene prevarili”, napomenuo je Dačić.


Komentarišući izlazak Srba iz kosovskih institucija, Dačić je rekao da je ovo istorijska odluka, i da je on podržava.


“Ne treba da se pravdamo da li je doneta u dogovoru sa Beogradom ili ne. Ceo svet može da donosi odluke o KiM, a kao Beograd ne može. Ovo je odluka Srba sa KiM”, rekao je šef srpske diplomatije.


Dodao je da Priština misli da su anestezirali Srbe i da oni samo što nisu prihvatili nezavisnost.


Govoreći o skidanju uniformi od strane policajaca na severu KiM, kaže da u institucijama na severu KiM nikada niko nije bio iz Prištine ni policajci, ni sudije, ni tužioci i da je dogovor da to budu Srbi, ali ako postoji ZSO, ako to ne postoji, Srbi moraju tražiti drugi način organizacije.


“Mi bismo voleli da ova situacija traje što kraća. Sve ćemo učiniti da sačuvamo mir, da se protestuje mirno, ovo je neka vrsta otpora što Priština ne formira ZSO”, objasnio je Dačić.


Napomenuo je da je neophodno da se poštuje Rezolucija 1244.


“Više nema vrdanja ili će da se ponašaju u skladu sa Rezolucijom 1244 ili će da kažu otvoreno da su na strani Prištine, ovo su vremena kada će morati to jasno da kažu. Istorijsko klatno se okreće. Sve oblike otpore prema srpskoj vlasti koje su imali Albanci, sada Srbi imaju prema albanskoj”, napomenuo je Dačić.


Upitao je Prištinu šta će joj Srbi u institucijama ako ne želi sa njima da sarađuje.


“Kažu Ukrajina, Španija .. imaju prava na celoj teritoriji, jedino Srbija nema ta prava. Ako nemate objašnjenja nemojte da iritirate srpski narod. Da bi se Srbi vratili u institucije zna se šta Priština i EU treba da urade”, istakao je Dačić.


Komentarišući mogućnost da Priština podnese zahtev za članstvo u EU, rekao je da oni mogu podneti zahtev za članstvo za EU.


“Oni hoće da isteraju EU na čistac da im to izglasa. To je potez koji nema šanse da uspe jer pet zemalja EU ne priznaje nezavisnost Kosova”, rekao je Dačić ali i dodao da ozbiljno pristupa toj temi, tako da je zakazao nekoliko sastanaka o ovom pitanju.