Janšin „plan“ – probni balon?

0

Jedan slovenački portal je objavio „plan“ premijera Janeza Janše koji se tiče „smirivanja Balkana“. Plan, ukratko, predviđa nove granice na našem nemirnom području i to – podelu Bosne i Hercegovine tako što bi Srbija uzema Republiku Srpsku, Hrvatska – delove u kojima žive Hrvati, a od onoga što bi ostalo – Bošnjaci bi napravili svoju državu u kojoj bi suvereno vladali. Pored toga – „Janšin plan“ predviđa da se Kosovo pripoji Albaniji, a da Sever Kosova ima status „ Južnog Tirola“…

Slovenački premijer niti potvrđuje , niti demantuje da postoji ovaj „ non – pejper“. Ali, kao i svaka priča o granicama na „nemirnom Balkanu“ i ova je izazvala pravi politički zemljotres. Hrvatska je požurila da u Sarajevu objasni da „nema ništa sa tim“ i to je učinio šef diplomatije Gralić lično. Slovenački predsednik Pahor upadljivo ćuti, valjda da „oteža ili olakša“ poziciju svog premijera.

Stejt department je odlučno podržao jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, što je izjavom portparola učinila i EU.

Priču je „uhvatio“ Milorad Dodik, koga je, sportskim žargonom rečeno „povukao šut“ i na svoj način rekao da mu se ideja dopada. Srpski predsednik, uvek dobro obavešteni Aleksandar Vučić je izjavio „ da nije video taj papir“ i da mu to liči na „ ometanje privrednog razvoja Srbije“….

Janšin (???) dokument liči na zaključke Berlinskog kongresa 1878, kada su Oto fon Bizmark, lord Solsberi i knez Gorčakov, prekrajali geografiju Balkana i odredili sudbinu ljudi na ovim prostorima.

Ovo je novi pokušaj da se balkanske granice crtaju po etničkom principu. Prema ovom predlogu – svi gube, jedino se albansko nacionalno pitanje rešava po želji ekstremnih albanskih struja. Doduše, u „Janšinom papiru“ se navodi da bi granice Makedonije i Crne Gore – ostale netaknute.

Šta god da je u pitanju, bilo da je slovenački premijer pokušao da se nametne kao novi Bizmark, ili je „odradio posao“ za neku lobističku organizaciju koja je to dobro naplatila od zainteresovanih strana, non pejper je bez sumnje probudio separatističke težnje, pokrenuo centrifugalne balkanske sile i podstakao gorka sećanja da se na ovim prostorima granice crtaju – oružjem.