Đorđa Meloni premijer Italije?

Đorđa Meloni premijer Italije?

Đorđa Meloni i njena krajnje desničarska stranka „Braća Italije“ doneli su ubedljivu pobedu desnom taboru na parlamentarnim izborima u Italiji. Prema izlaznim anketama, ova stranke dobila je oko četvrtinu svih glasova.

Braća Italije“ sa verovatnim budućim koalicionim partnerima imaju oko 43 odsto, što je u komplikovanom izbornom sistemu Italije – u kojem pobednik dobija više mesta nego što mu procentualno pripada – dovoljno za većinu u oba doma parlamenta.

Meloni, koja bi trebalo da postane prva žena na čelu italijanske Vlade, ima podršku desničarske Lege bivšeg ministra Matea Salvinija, kao i stranke „Napred Italija“ dugogodišnjeg premijera Silvija Berluskonija.

Vladaćemo u korist svih“, rekla je Meloni posle izborne pobede.

Demokratska partija bivšeg premijera Enrika Lete je, kao najjača u levom bloku, osvojila manje od dvadeset odsto glasova. Pokret Pet zvezdica je osvojio svega 15 odsto, dvostruko manje nego 2018. godine.

Izlaznost je bila najniža još od Drugog svetskog rata sa 64 odsto.

Agencija AFP podseća da su „Braća Italije“ preuzela primat u desnom taboru zahvaljujući „harizmatičnoj Meloni“. „Ona je uradila mnogo da učini svoju stranku salonskom i da se otarasi etikete postfašističkog koja prati stranku“, piše AFP.

Braća Italije“ su osnovana 2012. godine na nasleđu postfašističke stranke Italijanski društveni pokret koja je prestala da postoji 1990.