Donjeck i dalje priorotet

Donjeck i dalje priorotet

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je region Donjecka na istoku zemlje i dalje strateški prioritet njegove zemlje, ali i Rusije, sa borbama koje se vode za nekoliko gradova dok ruske trupe pokušavaju da napreduju ka jugu i zapadu. Došlo je i do sukoba u oblasti Harkova na severoistoku, koji je bio fokus ukrajinske kontraofanzive ovog meseca.
Ukrajinske snage su nastavile sa naporima da stave van upotrebe četiri mosta i druge rečne prelaze kako bi poremetile linije snabdevanja ruskih snaga na jugu.
Južna komanda Oružanih snaga Ukrajine saopštila je u utorak da je u njenoj kontraofanzivi na Herson neprijatelj izgubio 77 vojnika, šest tenkova, pet haubica, tri protivvazdušna sistema i 14 oklopnih vozila.
Britanska agencija Rojters nije mogla, kako je navela, nezavisno da proveri ove izveštaje sa ratišta.
Moskva veruje da će pripojiti oblasti Hersona, Luganska, Donjecka i Zaporožja, na istoku i jugu, koje čine oko 15 odsto Ukrajine, nakon izjašnjavanja na referendumu koje su tamo organizovale proruske snage.
Nijedna od ovih oblasti nije u potpunosti pod kontrolom Moskve i borbe su u toku duž cele linije fronta, a ukrajinske snage izveštavaju o daljem napredovanju otkako su ranije ovog meseca porazile ruske trupe u u Harkovskoj oblasti.
Glasanje o pridruživanju Rusiji počelo je u petak u tim regionima i trebalo bi da se završi danas, a ruski parlament bi mogao da odobri pridruživanje za nekoliko dana.
Kijev i većina zemalja odbacili su te referendume i obećali da neće priznati njegove rezultate.