“Duboka država” protiv Trampa

0

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa SAD su pokrenule formalnu istragu protiv predsednika Donalda Trampa zbog sumnje da je pokušao da utiče na predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da pokrene istragu protiv Džozefa Bajdena, koji je trampov protivkandidat na sledećim izborima.

Niko nije iznad zakona, tvrde demokrate. Vanredna istraga sa kojom se suočava Tramp je pokrenuta četvrti put u istoriji SAD.

On se našao na udaru pošto je Kongres dobio informacije od “uzbunjivača, člana obaveštajne zajednice” koji govori o razgovoru Trampa i predsendika Ukrajine. Tvrdi se da je tramp pretio da će ukinuti američku pomoć Ukrajini u koliko se ne pokrene istraga protiv Bajdena.

Malo je verovatno da će ovaj proces dovesti do smene Donalda Trampa. Ali, to , očigledno znaju i demokrate da to nije pravi cilj.

Cilj je da se kompromituje Tramp pred predstojeće izbore. U ovom slučaju protiv Trampa se okrenuo deo takozvane “duboke države”.

Prvi signal za to je kada ljudi iz bezbednosnih struktura i “obaveštajne mafije” počnu da se pojavljuju u javnosti.
Ko će sve biti protiv Trampa?

Njegov govor protiv moći društvenih mreža je izazvao haos na berzi u Njujorku i za jednu noć izbacio iz džepa giganata kao što su Gugl, Epl, Netfliks, Fejsbuk, Amazon… desetine milijardi dolara. Bez sumnje da će oni, moćni u javnosti i gospodari komunikacija, stati u red Trampovih protivnika.

Tramp ima i dalje podršku 82 odsto republikanaca, navodi se u najnovijim anketama. Ali, samo 45 osto Amerikanaca podržava njegovu ponovnu kandidaturu.

Trampovu krivicu ispituje šest kongresnih odbora. Ako otkriju Trampovu krivicu, onda će Odbor za pravosuđe usvojiti opoziv predsednika.

U koliko Predstavnički dom izglasa takvu odluku, onda se predmet seli u gornji dom Senata, gde se odvija proces utvrđivanja predsednikove krivice.

Očekuje se da uzbunjivač svedoči već ove nedelje. Sam Tramp je objavio da će javno izneti transkript razgovora sa ukrajnskim predsednikom. On je čitavu akciju navao “lovom na veštice”.

Gotovo da je sigurno da će impičment biti sproveden jer u Predstavničkom domu ima 235 demokrata I 199 republikanaca, kao i jedan nezavisni zastupnik. Dakle, demokratama nije potrebna podrška republikanaca.

U Senatu je nešto drugačija slika. Tamo je 53 republikanca, 45 demokrata i dva nezavisna zastupnika. Da bi impičment bio usvojen potrebno je 67 glasova. Dakle demokratama bi trebalo u glasanju da se “pridruži” najmanje 20 republikanaca.

Zbog toga je ovaj proces zapravo veliki test za jedinstvo republikanaca. Predsednik može da bude optužen, po Ustavu, za izdaju, primanje mita ili druge visoke zločine i prekršaje.

U slučaju da predsednik bude smenjen , potpredsenik ( u ovom slučaju Majk Pens) zauzima njegovo mesto.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime