Novi sukob SPC i vlasti u Crnoj Gori

0

Predlog novog zakona o slobodi veroispovsti u Crnoj Gori je, po svemu sudeći, inicirao novi sukob države i najbrojnije crkve. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rkao je da je zapanjen izjavom Mila Đukanovića da će “raditi na obnovi crnogorske autokefalne crkve”. Amfilohije kaže da je to prvi put u istoriji da  “ateista stvara crkvu”.

“Ja sam bio zapanjen ovim što sam čuo od predsednika Crne Gore, čoveka koji je naslednik komunističke vlasti i koji se javno deklariše kao ateista. S druge strane, on
prigovara kako neće crkva da se meša u politiku, a pokušava da bude glava crkve, da stvara svoju crkvu. To je prvi put u istoriji da ateista stvara crkvu”, rekao je mitropolit
Amfilohije za Radio- televiziju Srbije.

Mitropolit crnogorski-primorski navodi da su oni već “stvorili svoju sektu 2000. takozvanu Crnogorsku pravoslavnu crkvu, na čelu sa jednim bivšim sveštenikom Carigradske
patrijaršije, kome nije smetalo da bude paroh Carigradske patrijaršije u Rimu”. Najveća verska zajednica u Crnoj Gori, Mitropolija crnogorsko-primorska predlog Zakona o
slobodi veroispovesti naziva napadom na tu crkvu i pokušajem otimanja njene imovine pa najavljuje i građanski otpor.

Predloženi zakon je, u stvari, zakon protiv Mitropolije crnogorsko – primorske. Postoji čitav niz članova u kojima samo što nije nacrtana Mitropolija i kojima se ona stigmatizuje. Ovo je u stvari zakon o oduzimanju svetinja Mitropolije ali i ostalih vjerskih zajednica, tvrde u Pravnom savetu Mitropolije crnogorsko-primorske.

U Vladi Crne Gore kažu da nema govora o bilo kakvom obliku konfiskacije i nacionalizacije verskih objekata već se samo radi o uvođenju pravnog reda i utvrđivanju šta jeste a šta nije državna svojina.

Sve crkve i manastiri koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Srbiji 1918. godine, a koji kasnije nisu na zakonit način prešli u svojinu neke verske zajednice, postaće državna imovina, predviđeno je predlogom novog Zakona o slobodi veroispovesti, koji je nedavno usvojila crnogorska Vlada. Zakon je rađen 4 godine, javne rasprave su bile praćene i incidentima, a od početka se ovoj odredbi snažno suprotstavila i najveća crkva u Crnoj Gori – Mitropolija crnogorsko – primorska.

Crkveno pitanje u Crnoj Gori već godinama je i politička tema, naročito od odvajanja od Srbije 2006. godine, s obzirom da je Mitropolija deo Srpske pravoslavne crkve (SPC). Vlast na to ne gleda blagonaklono, deo njenih pristalica MCP naziva i „okupatorskom crkvom” ali njihova Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) i dalje ima mnogo manje vernika. Uz to, ona je nekanonska odnosno nije priznata od Carigradske patrijaršije.

Nedavno je Vlada krenula da ruši nelegalno sagrađenu krstionicu Mitropolije kod Tivta ali su se kod nje okupili vernici i odbranili je. Pristalicama CPC posebno bode oči to što vlast ni nakon 14 godina nije sklonila metalnu crkvu sa planine Rumije kod Bara, koja je postavljena 2005. i to helikopterom Vojske tadašnje Srbije i Crne Gore.