„Duboko grlo“ trese Erdogana

0

Moćnog Redžepa Tajipa Erdogana, predsednika Turske, kojeg godinama nazivaju „sultan“, ozbiljno su u turskoj javnosti uzdrmale optužbe „istaknutog kriminalca i zloglasnog šefa mafije“ Sedata Pekera. On je u seriji video snimaka na Jutjubu u minulih nekoliko nedelja izneo brojne optužbe protiv turskih zvaničnika, pominjući ubistva, silovanja, sistemsku korupciju i trgovinu drogom, pišu svetski mediji. Video svedočenja „čoveka koji mnogo zna“ na Jutjubu zanimljivija su turskoj publici od medija koje kontroliše vlast. Tajne „dubokog grla“ izazvale su lavinu reakcija na društvenim mrežama. I svaka naredna epizoda se očekuje sa velikim nestrpljenjem. A čitavu aferu pomno prate vodeći svetski mediji.

Iznošenje „prljavog veša“ iza kulisa zvanične politike uzdrmalo je Erdoganovu vladu. Pokrenulo je mnoge zahteve za smenama i ostavkama ministara, posebno šefa turske policije.

Šef tuske mafije govori o dođajima iz minulih decenija, u jednosatnim monolozima i ozbiljno kompromituje Erdogana i pripadnike njegove političke elite, što obara, ekonomskim promašajima i nesnalaženjem u pandemiji, već poljuljani rejting turskog predsednika.

Sedat Peker je objavio sedam ( a najavio je čak 12) epizoda na Jutjubu. I već ima 30 miliona pregleda. I pored blokade u vodećim medijima pod kontrolom turske vlade, Pekerova „priča“ se probija do građana Turske.

Video serija „Sedat peker vs AKP“ ( Erdoganova strankaPravde i razvoja) bila je u vrhu IMDB- ove liste televizijskih emisija. A onda je „skinuta“ sa te liste.

Naratora“ Pekera je javnost upoznala devedesetih godina u afiri koja je otkrila da su tajne policije povezane sa kriminalcima i da je taj „savez“ napravljen radi političkih atentata. Peker je iz zatvora izašao 2014. godine, i tada se, kako tvrdi, uključio u Erdoganovu partiju. Prošle godine je turska policija otvorila istragu o njemu i on je pobegao iz zemlje.

U video ispovestima na Jutjubu on svedoči o zločinima koje je naložila vlast. On optužuje najuži krug Erdoganovih partijskih drugova, ne spominjući turskog predsednika. Zapadni mediji tvrde da je ipak, glavna meta Erdogan.

Peker snimke, koji su privukli pažnju miliona Turaka, objavljuje iz Dubaija. On govori o dramatičnom uticaju organizovanog kriminala na Erdoganovu vladu. Ipak, te optužbe su teško dokazive. „Čovek koji mnogo zna“ opružuje sina bivšeg premijera Turske Binali Jildrima da trguje drogom iz Venecuele. Takođe tvrdi da je poslanik Erdoganove stranke umešan u silovanje i ubistvo novinarke Jeldene Kaharman, koje se dogodilo pre dve godine.

Najteže optužbe su na račun ministra policija Sulejmana Sojlua koji je bio Pekerov zaštitnik, pre nego što je pobegao iz Turske na Balkan 2019. godine.

Erdogan je juče odbacio Pekerove optužbe o korupciji, obećavši da će ganjati mafiju širom sveta i dovesti je u Tursku i predatu sudu. I šef policije Turske je negirao navode šefa mafije.

Ove optužbe su posebno štetne po vladu zbog toga što je Peker priznao sopstvenu ulogu u krivičnim dela u ime moćnih ličnosti.

Naravno, opozicione partije su iskoristile Pekerovu priču za kampanju protiv vlasti. Zanimljivo je da Ministra policije Sojlua javno podržava vrlo malo Erdoganovih ljudi.

Ipak, Erdogan se brutalno obračunava sa bilo kakvim pokušajem da svedočenje mafijaša uđe u takozvane velike medije u Turskoj.

Prošle nedelje je novinar državne novinske agencije Anadolija postavio pitanje o Pekerovim optužbama, kazavši da svi pričaju o tome. “Da li naša vlada ima plan za ovo”, pitao je novinar. On je po hitnom postupku otpušten i prijavljen tužilaštvu po sumnji da pripada terorističkoj grupi.