Odloženo potpisivanje Temeljnog ugovora SPC i Crne Gore

0

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije razgovarao je juče sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem, da bi, kako je saopštila SPC, u potpunosti usaglasili tekst Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore, što se na kraju nije desilo, navodi se u saopštenju.

Premijer Vlade u Podgorici je izneo nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti“, piše u saopštenju.

Patrijarh Porfirije je, kako je rečeno, te razloge „saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje neuviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Crne Gore da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu“.

Njegova Svetost Patrijarh i prisutni arhijereji su izrazili veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj Srpske Pravoslavne Crkve i njenog vernog naroda, s obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim verska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije“, navodi se u saopštenju.

Srpska pravoslavna crkva i njen verni narod i u ovim okolnostima neće odustati od odbrane svojih prava i svojih svetinja, zaključuje se u saopštenju.

Krivokapić je ranije izjavio da je došao u Beograd, kako je rekao, da bi preneo dve ključne poruke članovima Sinoda, da je volja naroda Crne Gore da episkop budimljansko-nikšićki Joanikije bude izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog i da se Temeljni ugovor između SPC i države Crne Gore potpiše na Cetinju 30. oktobra, na godišnjicu smrti mitropolita Amfilohija.