Kurti: Čuvaćemo srpske manastire

0

U istoj nedelji kada se obratio UNESCO-u sa zahtevom da se četiri pravoslavna manastira na Kosovu, među kojima su i Visoki Dečani, skinu sa liste ugroženih spomenika, kosovski premijer, Aljbin Kurti, poslao je pismo i igumanu ovog manastira, arhimandritu Savi Janjiću.

Kurti je u pismu kazao da je kosovska vlada posvećena zaštiti kulturnog nasleđa svih zajednica na Kosovu i izrazio želju da poseti Visoke Dečane i razgovara sa igumanom ovog manastira.

Naša vlada je zainteresovana za zaštitu celokupne kulturne baštine Kosova. Kulturna raznolikost naše zemlje najsnažnija je garancija trajnog mira. Kao premijer Kosova, pobrinuću se za sve naše spomenike, posebno za pravoslavne crkve i manastire“, obećava Kurti ocu Savi.

Kaže da je „kulturno nasleđe Kosova izvor ponosa, identiteta i obrazovanja za našu državu i narod“.

Kosovske institucije su, kako on tvrdi, preduzele „nebrojane akcije da zaštite kulturna prava nevećinskih zajednica“.

Želimo da nastavimo sa dobrim radom kako bi svi naši građani mogli nesmetano koristiti našu kulturnu baštinu sa univerzalnim vrednostima“, poručio je Kurti.

Ocenjuje da se samo iskrenom komunikacijom može doći do razumevanja, da se uklone nesporazumi i predrasude i reše izazovi.

Radujem se Vašem odgovoru kako bismo mogli utvrditi detalje posete“, poručio je Kurti na kraju svog pisma.