Džonson: Idemo iz EU

0

Bivši šef britanske diplomatije Boris Džonson, kojeg smatraju favoritom u trci za naslednika premijerke Tereze Mej, obećao je da će izvesti Britaniju iz EU 31. oktobra, sa ili bez dogovora sa EU, prenosi “Rojters”.

Boris Džonson je u intervjuu za Bi-Bi-Si njuz, naveo da ne želi Bregzit bez dogovora, ali da je neophodnio tu temu staviti na sto, kako bi Britanija mogla da dobije rezultat koji želi.

“Moramo da pronađemo način i pokažemo našim prijateljima i partnerima koliko smo ozbiljni u svojoj odluci. Moraju da shvate da je naša odluka o izlasku iz EU konačna. Moje obećanje je da izađemo iz EU na Noć veštica, 31. oktobra”, rekao je Džonson.

Zapretio Evropskoj uniji da će blokirati isplatu ugovorene naknade za “razvod” u iznosu od 39 milijardi funti (oko 44 milijarde evra) sve dok EU ne pristane na bolje uslove za izlazak Velike Britanije.

“Mislim da naši prijatelji i partneri moraju da shvate da novac neće biti isplaćen sve dok ne budemo imali jasniju sliku o daljem putu”, rekao je Džonson.

Boris Džonson i britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant boriće se za funkciju britanskog premijera i lidera britanske Konzervativne stranke, pošto su osvojili najviše glasova u stranačkoj trci za lidera.

Džonson i Hant će se takmičiti u drugom krugu koje će odlučiti od oko 160.000 članova Konzervativne partije, koji će pismenim putem glasati do 21. jula, a pobednik će biti objavljen 22. jula.

Konzervativci biraju novog lidera nakon što je Tereza Mej objavila da podnosi ostavku pošto nije uspela da sprovede Bregzit.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime