Džonson skandalima rasterao saradnike

Džonson skandalima rasterao saradnike

Britanski premijer Boris Džonson pokušava da obnovi autoritet u stranci nakon što je njegova dugogodišnja savetnica podnela ostavku zbog Džnsonovih lažnih navoda o čelniku opozicionih laburista Keiru Starmeru.

Džonson, koji je Konzervativnoj stranci 2019. godine doneo najveću izbornu pobedu posle Margaret Tačer, odbija da da ostavku nakon što su objavljene informacije o zabavama u Dauning Stritu u vreme zatvaranja zbog korone. Nakon toga pojavila su se pitanja o njegovovom haotičnom stilu vladanja, a njegova je pozicija ozbiljno uzdrmana. Zabave u premijerovoj rezidenciji nisu njegov jedini skandal.

Munira Mirza, premijerova bliska saradnica koja je s njim radila 14 godina, dala je ostavku u četvrtak zbog Džonsonove tvrdnje o vođi laburista Keiru Starmeru koji navodno nije pokrenuo postupak protiv pedofila Džimija Savilea dok je bio na čelu javnog tužiteljstva. Starmer je odbacio Džonsonove reči, dodavši da se radi o nebuloznoj kleveti i teoriji zavere, koje pokazuju da Džonson nije kadar voditi Britaniju.

U četvrtak je ostavku podneo i šef kabineta britanskog premijera Dan Rosenfild, i glavni lični sekretar Martin Rejnolds. U četvrtak je savetnik za komunikacije Džek Dojl napustio vladu. v

Mnogi su članovi Konzervativne stranke besni na Džonsona. „Duboko sam zabrinut zbog svega što se događa“, kaže za BBC radio Hju Meriman, parlamentarni zastupnik Konzervativne stranke i predsednik Odbora za promet. Meriman smatra da će premijer morati otići ukoliko se ne pribere. Dodao je da su mnogi birači konzervativaca uzrujani i razočarani nedavnim događajima na najvišim nivoima.