Virtuelni trgovinski rat SAD i Kine odnosi milijarde

0

Džef Bezos, osnivač kompanije Amazon, izgubio je 3,4 milijarde dolara. Osim njega, još 20 milijardera sa „Blumbergove“ liste izgubilo je po više od milijardu dolara zbog paničnog reagovanja na Volstritu koje su prouzrokovale američko-kineske trgovinske tenzije.
Pad akcija je juče odneo 2,1 odsto neto vrednosti zajedničkog bogatstva 500 najbogatijih ljudi sveta, objavio je „Blumberg“. Osnivač kompanije Amazon je i dalje najbogatiji čovek na svetu, sa 110 milijardi dolara na svojim računima.
Šta bi tek doneo stvarni trgovinski rat između SAD i Kine, kada i samo optužbe saopštenjima izazivaju ovakve potrese?
Kineska centralna banka je danas saopštila da se „odlučno protivi“ pokušaju Sjedinjenih država da Kinu nazovu „valutnim manipulatorom“, dan pošto je dopušteno da juan značajno oslabi u odnosu na dolar. Američko ministarstvo finansija je ovu optužbu iznelo kao reakciju na sunovrat akcija na berzi. Peking misli da su ovakve optužbe protiv „međunarodnih pravila“ i da su „jednostrane i protekcionističke“. Kurs juana utvrđuje tržište, kažu u Pekingu. I Kineska centralna banka je danas svela juan na najniži nivo u poslednjih 11 godina. Ali, berze i dalje padaju.
Juan nije slobodno konvertibilan i kineska vlada ograničava njegovo kretanje prema američkom dolaru na raspon od dva posto na obe strane centralne stope pariteta koji centralna banka postavlja svaki dan kako bi odražavala trendove na tržištu.
Trgovina između Kine i SAD godišnje vredi 660 milijardi dolara.