Efikasnost vakcina

0

Prema podacima velikog istraživanja koje je obuhvatilo milione ljudi, najefikasnija vakcina protiv korona virusa je Fajzer/BioNTek s 95 posto efikasnosti. Koronavirus je u okviru sedam dana nakon primanja obe doze Fajzera zabeležen kod samo 5 posto slučajeva, prenosi časopis Ekonomist.

Efikasnost vakcine Moderna iznosi 94 posto – simptomi koronavirusa su u okviru 14 dana nakon primanja obe doze primećeni kod samo 6 posto slučajeva.

Efikasnost vakcine Džonson i Džonson (koja se prima u samo jednoj dozi) je nešto niža – 85 i 66 posto. Ozbiljnije simptome pokazalo je 15 posto ispitanika do 28 dana nakon vakcinacije, a 34 posto je dobilo blaže oblike.

Što se tiče vakcine AstraZeneka: 18 posto ispitanika koji su obe doze dobili u razmaku od više od 12 nedelja dobili su blaži oblik koronavirusa u okviru 14 dana nakon primanja druge doze. S druge strane, broj novozaraženih nakon druge doze je mnogo veći kod ispitanika koji su obe doze primili u vremenskom razmaku od 4 do 12 nedelja – 36 posto njih je u okviru14 dana nakon primanja druge doze osetilo slabije simptome koronavirusa.