Špigl : Srbija je bezbednosni rizik

0

Nemački Špigl navodi da je uzbunjivač Aleksandar Obradović dokazao da su “ korupcija I kriminal svakodnevica u Srbiji, uz pokriće vrha države”. “Obradović je otkrio ilegalne poslove sa oružjem koji bi mogli da sežu do najvših vladajućih krugova. Sada je bivši zaposleni jedne firme za proizvodnju naoružanja u kućnom pritvoru. U zemlji ga slave kao heroja“, piše ugledni nemački nedeljnik. Aleksandra Obradovića, kako navodi list, nazivaju „srpskim Asanžom“ ili Edvardom Snoudenom.
„Sam i uz veliki lični rizik on je otkrio jedan od najvećih skandala u trgovini oružjem koji je Srbija doživela prethodnih godina. Pokazalo se da su u Srbiji korupcija i organizovani kriminal svakodnevica uz pokriće sa samog vrha. To je žestoka suprotnost lepom imidžu uzorne reformske zemlje Zapadnog Balkana, imidžu kojim srpski predsednik Aleksandar Vučić zagovara pristup Evropskoj uniji“, tvrdi Špigl.
Navodi se da je Obradović otkrio da firma GIM dobija municiju iz valjevskog „Krušika“ po povoljnijoj ceni, te da se time nanosi šteta državnom preduzeću Jugoimport SDPR. Naoružanje, dodaje novinar Špigla, na ilegalan način preko Saudijske Arabije dospeva u Jemen. Kao pravni savetnik GIM-a ukazuje se Branko Stefanović, otac ministra policije.
„Još u eri diktatora Miloševića Srbija je bila jedna od glavnih evropskih raskrsnica za krijumčarenje i ilegalne poslove sa oružjem. Do danas se ništa nije promenilo. Kandidat za EU Srbija je time bezbednosni rizik koji ne treba potceniti“, pišeŠpigl.
„Više nego logično i vrlo verovatno je da u ilegalne poslove sa oružjem prste mešaju i srpski vlastodršci sve do samog predsednika. Ali to je retko sudski dokazivo. No slučaj ‘Krušik’ je drukčiji. Obradović je praktično bez ostatka dokumentovao koruptivne radnje. Mnogi u Srbiji ga zato slave kao simbol otpora protiv moćne srpske ‘državne mafije’“, piše Špigl.
List prenosi optužbe da je u igri i sam Vučić jer je sa bivšim šefom palestinske obaveštajne službe Mohamedom Dalanom, koji živi u Beogradu, navodno dogovarao poslove sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Emiratima. Vučić je takođe navodno, dok je bio ministar odbrane, pomagao „jednom od najzloglasnijih trgovaca oružjem“ Slobodanu Tešiću da sklapa dilove u Libiji. Tešić je od početka prošle sedmice na udaru sankcija SAD.
Vučić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nisu pristali da odgovaraju na pitanja Špigla.
Obradovićev advokat Vladimir Gajić je za Špigl rekao da ne veruje da je njegov klijent u neposrednoj opasnosti jer bi za Vučića „na unutrašnjem i spoljnom planu bilo previše riskantno da se Obradoviću nešto desi“. Gajić dodaje da je paradoksalno „Vučić uprkos svemu uživa podršku Zapada i važi za nekog ko vodi Srbiju u EU“.