Eskobar nije smenjen

Eskobar nije smenjen

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, Gabrijel Eskobar, nije razrešen sa funkcije. Svi karijerni službenici službe u inostranstvu rotiraju se na zadacima svake jedne do četiri godine što je redovna praksa“, saopštio je Stejt Department u odgovoru za KoSSev, nakon jučerašnjeg teksta The Frontliner o navodnom Eskobarovom razrešenju.
Britanski medij objavio je juče članak naslovljen : „Diplomatska smena: Pad američkog izaslanika Gabrijela Eskobara nakon istraživačkog novinarstva“.
Pozivajući se na nezvaničnu potvrdu, Frontliner je pisao da je Eskobar navodno smenjen nakon njihovog „temeljnog istraživačkog rada“, da su otkrili „moguće sukobe interesa“ i „doveli u sumnju njegov diplomatski integritet“.
Ovaj medij čak piše da postoje navodne „finansijske veze između Eskobarove porodice i srpskih državnih organa“, te da je zbog toga „njegova neutralnost u osetljivom dijalogu između Kosova i Srbije kompromitovana“.
Naglašavaju da je navodna potvrda Eskobarove smene došla od izvora u američkom Kongresu ubrzo nakon što je glavni urednik Frontliner-a Vudi Džimšiti (Vudi Xhymshiti), gostovao u televizijskoj emisiji u kojoj se raspravljalo o vitalnoj ulozi medija u demokratiji i preprekama sa kojima se suočavaju novinari kada osporavaju uticajne ličnosti.
„Navodi Vudija Džimšitija su proverljivo netačni. Zamenik pomoćnika sekretara Gabrijel Eskobar nije razrešen funkcije“, poručili su danas iz Stejt Departmenta za KoSSev.
Navode da se svi karijerni službenici službe u inostranstvu rotiraju na zadacima u periodu od jedne do četiri godine, te da je to redovna praksa.
„Kao službenik diplomatske službe, zamenik pomoćnika sekretara Eskobar je na svojoj sadašnjoj ulozi bio tri godine, a trebalo bi da pređe na svoj dugo planirani sledeći zadatak u narednim nedeljama“, dodaju iz Stejt Departmenta, bez preciziranja koju će funkciju vršiti.
A do „zakazane tranzicije“, Eskobar će nastaviti da vrši ulogu zamenika pomoćnika sekretara i specijalnog izaslanika u kancelariji za evropska i evroazijska pitanja, kao i specijalnog izaslanika za pitanja zapadnog Balkana“.
Osvrnuli su se i na druge izjave Vudija Džimšitija u vezi sa Eskobarom, a koje su, kako navode iz Stejt Departmenta „takođe proverljivo netačne“.
„Uprkos tome što g. Džimšiti tvrdi suprotno, supruga zamenika pomoćnika sekretara Eskobara nikada nije dobila sredstva od Ministarstva spoljnih poslova Srbije“.
Ujedno navode da Eskobar nema bilo kakve porodične veze sa navodnim partnerom u teksaškoj advokatskoj firmi „McGinnis Lochridge LLP“.
„Neodgovorno je objavljivati takve neistine“, dodaju iz Stejt Departmenta, pozivajući novinare da provere činjenice pre nego što „šire uvredljive i neosnovane glasine“.