Veštačka inteligencija u službi Komunističke partije Kine

Veštačka inteligencija u službi Komunističke partije Kine

Ako bi kineski čatbot krenuo ozbiljnije da osvaja Zapad, panika nastala oko TikToka izgledaće kao mačji kašalj. Ova dosetka u britanskoj štampi više liči na ozbiljno upozorenje jer Peking veliki značaj i veliki novac opredeljuje za razvoj veštačke inteligencije.

Kineska uprava za kibernetički prostor (CAC), inače moćni regulator interneta u toj zemlji, saopštila je da će generativna veštačka inteligencija, poput čatbota i sistema za stvaranje za generisanje slika, biti podvrgnuta strogim bezbednosnim kontrolama i pregledima koji će osigurati da svaki sadržaj koji naprave bude lojalan vlastima u Pekingu.

“Sadržaj koji generiše veštačka inteligencija mora udariti temelje socijalističkih vrednosti”, kaže navedeni regulator, “i ne sme proizvoditi sadržaj koji podriva državnu moć, zagovara rušenje socijalističkog sistema, podstiče cepanje zemlje ili potkopava nacionalno jedinstvo”, izjavljuje CAC.

Firme kao što su Alibaba, SenseTime i Baidu će svoje cčatbotove “testirati na stres” – a to znači da će pokušati da ih podstaknu na revoluciju i kritiku Si Đinpinga.

Najava je stigla istog dana kad je kineski internetski div Alibaba, inače godinama pod lupom kineske vlade, rekao da će objaviti čatbot pod nazivom Tongyi Qianwen – što znači “istina iz hiljadu pitanja”.

Zapadni čatbotovi kao što su OpenAI-jev ChatGPT, Mikrosoftov Bing i Guglov Bard već su blokirani na nivou veb stranica u Kini, dok je vlada te zemlje takođe zabranila firmama ugradnju OpenAI-jeve tehnologije u svoje usluge.

Kina je davno krenula svojim putem i u današnjim su okvirima veštačka inteligencija AI (Artificial Intelligence) supersila. U 2017. zemlja je iznela planove da postane glavno svetsko središte veštačke inteligencije do 2030. Do prošle godine kineski su istraživači objavili tri puta više radova o veštačkoj inteligenciji od američkih istraživača, prema istraživačima sa Državnog univerziteta Ohaja.

Tehnologija je već korišćena, i to sa zapaženim rezultatima, u izgradnji kineskog državnog nadzora i ključna je tačka vojne strategije. Razvoj kineske veštačke inteligencije mogao bi ozbiljno da ugrozi živote svojih programera – što znači da se čatbotovi izrađuju uz stroga ograničenja. Pokušajte, recimo, da pitate Ernieja, cčatbota koji je razvio pretraživač Baidu, o Si Đinpingu. On će odgovoriti da pitanje “nije prošlo bezbednosnu proveru”. Ako ga pritisnete dalje zatražiće promenu teme na nešto bezbrižnije.

Međutim, ovo je samo usputni problem. Kina je koristila internet kao način jačanja komunističke vladavine, a CAC insistira na tome da čatbotovi i odražavaju socijalističke vrednosti, a ne da samo da ignorišu pitanja o njima.