Turska predala 18 sirijskih vojnika

0

Turska je predala 18 muškaraca za koje se veruje da su vojnici sirijske vlade, a koji su početkom nedelje zarobljeni na severoistoku Sirije, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane.
Ministarstvo nije saopštilo kome su muškarci predati. Navedeno je samo da je akcija sprovedena u koordinaciji sa vlastima Ruske Federacije, prenosi Rojters. Taj potez usledio je uoči početka rada zajedničkih rusko-turskih partola duž granice. Turske vojne snage zarobile su 18 vojnika sirijske vlade na severoistoku Sirije, izjavio je u četvrtak turski ministar odbrane, što je jedan od najdramatičnijih slučajeva na sve mračnijem bojnom polju posle povlačenja američkih snaga.Turski ministar odbrane Hulusi Akar je rekao da su sirijski vojnici zarobljeni tokom turskih izviđačkih operacija jugoistočno od Ras al-Aina, ali nije rekao kada.
Ankara je potom razgovarala s Rusijom o predaji sirijskih vojnika.
Jedan sirijski kurdski zvaničnik rekao je da su vojnici zarobljeni u utorak tokom intenzivne bitke snaga sirijske vlade i boraca koje podržava Turska. Kurdski borci zbog kojih je Tirska izvela ofanzivu na Siriju, borili su se na strani sirijskih trupa.
U širokom intervjuu u četvrtak, sirijski predsednik Bašar Asad je rusko-turski sporazum opisao kao “dobar” i kao privremeni aranžman. Kazao je da je sporazumom Moskva uspela da zauzda težnju Turske za zauzimanje više teritorije Sirije, i da nadmudri Vašington. Dogovorom je takođe sprečeno da međunarodne snage dodju na severoistok Sirije.
“Time se ne postiže sve, odnosno nema pritiska na Turke da odmah odu”, rekao je Asad. “Ipak, sporazum ograničava štetu i utire put oslobađanju tog regiona u nekoj budućnosti, ili u neposrednoj budućnosti ‘ kako se nadamo”.
Asad je rekao da je pre sporazuma s Turskom o prekidu vatre, Rusija postigla sporazum s kurdskom grupom iz Sirije koja posle sedam godina postepeno obnavlja državnu vlast u tom području. Sirijske trupe su se povukle sa severoistoka 2012. godine i prepustile ga kurdskoj grupi da njime upravlja. Kurdska grupa se tada pridružila američkim snagama u borbi protiv ekstremista Islamske države i uspostavila samoupravu koja kontroliše gotovo 30 procenata Sirije, uključujući i najveće sirijske resurse nafte i gasa.
Ankara smatra sirijske kurdske borce povezanim s decenijama pobune Kurda na jugoistoku Turske. Ali Vašington se sa snagama koje predvode Kurdi udružio u borbi protiv Islamske države u poslednjih pet godina, dovodeći sebe u težak položaj između saveznice u NATO-u i partnera na bojnom polju.
Kurdske snage oslanjale su se na Rusiju i sirijsku vladu kako bi ih zaštitile od napredovanja turskih snaga. Ali Turska je zauzela deo zemlje preko granice pre no što su SAD pregovarale o početnom prekidu vatre.
“Naravno, sirijska vojska ne može biti raspoređena isključivo radi sigurnosnih ili vojnih operacija”, rekao je Asad. “Ali svakako će Sirijska arapska vojska stići do tih područja istovremeno i sa svim javnim službama, što znači povratak pune državne vlasti”.
Asad je rekao da će državna vlasta morati da se postepeno obnavlja, jer ima naoružanih grupa koje tek treba razoružati.
“Ne očekujemo da oni odmah predaju oružje”, rekao je Assad.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime