Eu kažnjava Mađarsku?

Eu kažnjava Mađarsku?

EU planira da namerno cilja na ekonomske ranjivosti Mađarske, ugrozi njenu valutu i potkopa poverenje investitora u Budimpeštu.


Evropska unija se sprema da prekine svo finansiranje Budimpešte u pokušaju da naškodi „radnim mestima i rastu“ ako premijer Viktor Orban nastavi da blokira pomoć Ukrajini, izvestio je u nedelju Fajnenšel tajms, pozivajući se na strateški dokument zvaničnika EU.


Prošlog meseca Mađarska je stavila veto na dodatnih 50 milijardi evra (55 milijardi dolara) u finansiranju EU za Ukrajinu, a Orban je obećao da će zaustaviti bilo koji budući finansijski paket na vanrednom samitu prošle nedelje.


Prema izveštaju, EU sada planira da namerno cilja na ekonomske ranjivosti Mađarske, ugrozi njenu valutu i potkopa poverenje investitora u Budimpeštu.


„U slučaju nepostizanja dogovora na samitu 1. februara, drugi šefovi država i vlada bi javno izjavili da u svetlu nekonstruktivnog ponašanja mađarskog premijera ne mogu zamisliti da će Budimpešti biti obezbeđena sredstva EU, Fajnenšel tajms citira dokument.


Dalje je navedeno da bi bez finansiranja „finansijska tržišta i evropske i međunarodne kompanije mogle biti manje zainteresovane za ulaganja u Mađarsku“. Ovo bi moglo „brzo da izazove dalje povećanje troškova finansiranja javnog deficita i pad valute“, navodi se u izveštaju.