Islamski otpor odgovoran za napad na bazu SAD u Jordanu

Islamski otpor  odgovoran za napad na bazu SAD u Jordanu

Islamski otpor u Iraku, grupa koja okuplja nekoliko naoružanih militantnih iračkih frakcija koje podržava Iran, preuzela je odgovornost za napade na granici Jordana i Sirije, kao i za prošle noći izveden napad dronom na vojnu bazu SAD u Jordanu u kojem su ubijena tri a ranjena 34 američka vojnika. U ovom napadu stradali su američki vojnici , prvi put od početka rata u Gazi, pa je američki predsednik Džo Bajden obećao da će krivi za smrt i ranjavanje američkih vojnika odgovarati.


Snage Islamskog otpora saopštile su na svom Telegram kanalu da su pokrenule napade bespilotnim letelicama juče u zoru u okviru svojih napora da se, kako su naveli, “odupru američkim okupacionim snagama u Iraku” i kao odgovor na izraelske “masakre” nad narodom u Gazi.


Napadi su bili usmereni na četiri baze, od kojih su tri u Siriji, saopštila je ta militantna grupa.


Jordan je najoštrije osudio “teroristički napad” na američku vojnu bazu na granici te zemlje sa Sirijom, saopštio da se napad dogodio na teritoriji Sirije i naveo da radi sa Vašingtonom na obezbeđivanju svoje granice.


Američka vlada još nije imenovala konkretnu miliciju koju smatra odgovornom za napad, a američki zvaničnik rekao je za Si-En-En da se to još uvek utvrđuje.


Ministar komunikacija jordanske vlade rekao je da je napad u kojem su ubijeni američki vojnici bio usmeren na “napredni položaj na granici sa Sirijom” i da niko od pripadnika jordanske pogranične straže nije povređen.


Jordanski zvaničnici često su ranije u svojim osudama sukoba u Gazi isticali zabrinutost zbog potencijalnog širenja rata na Bliskom istoku.


Jordan je ključni partner SAD u regionu i dobija značajne količine pomoći kroz taj odnos.