EU traži dijalog o krizi na Kosovu

0

Evropska unija poziva na hitnu deeskalaciju na Severu Kosova. Svaka provokacija ili jednostrana akcija mora se izbeći jer bi bila direktno u suprotnosti sa interesima ljudi u regionu“, oglasio se danas visoki predstavnik EU, Džozep Borelj, nakon serije sličnih poruka koje su stigle iz Evropske unije, ali i sastanka sa kosovskom predsednicom i ministrom spoljnih poslova Srbije održanog u Njujorku.

Borelj je u svom večerašnjem obraćanju pozvao rukovodstva u Beogradu i Prištini da zauzmu odgovoran pristup i da rade kroz dijalog uz posredovanje EU kako bi se izbegla dalja eskalacija, uspostavila mirna atmosfera i radilo na održivim rešenjima.

U interesu je svih da tražimo put napred koji omogućava slobodu kretanja i koji poboljšava svakodnevni život ljudi“, naglasio je Borelj.

Precizirao je da je dijalog kojim posreduje EU jedina platforma za rešavanje svih otvorenih pitanja.

Snažno apelujemo na obe strane da ga u potpunosti iskoriste“, poručio je.

Na kraju je podcrtao da svi sporazumi postignuti u Briselu od 2011. pa nadalje ostaju važeći i obavezuju obe strane.

Dosadašnji sporazumi predstavljaju važan element za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. EU i njene države članice pozivaju Kosovo i Srbiju da u potpunosti poštuju i sprovedu sve svoje obaveze iz Dijaloga bez daljeg odlaganja“, naveo je Borelj u saopštenju.

Visoki zvaničnik EU, prethodno je o situaciji na Severu Kosova, gde su treći dan za redom blokirana dva prelaza, i ujedno i dalje prisutni specijalci Kosovske policije, kao i građani koji protestuju, razgovarao i sa srpskim predsednikom i kosovskim premijerom.

Danas ranije je o istom pitanju, između ostalog, razgovarao i na sastanku kojem su zajedno sa drugim liderima iz regiona, prisustvovali kosovska predsednica, Vjosa Osmani i ministar spoljnih poslova Srbije, Nebojša Selaković.

Kosovo je ispunilo jedan zakonski aspekat sprovodeći sporazum iz 2011. i 2016. godine o registarskim tablicama. Napore za podizanjem tenzija i destabilizaciju od strane ilegalnih struktura koje podržava Srbija, mora osuditi sama EU“, istakla je predsednica Osmani na ovoj neformalnoj večeri koja je održana u Njujorku, saopštili su iz kosovskog predsedništva.

Kako su podcrtali, na ovom sastanku se razgovaralo i o situaciji u regionu i o odnosima država Balkana sa EU.

Osmani je pozvala EU da odobri liberalizaciju viznog režima Kosovu, i ujedno kazala da je Priština konstruktivna strana u dijalogu sa Beogradom, te da bi proces trebalo da rezultira uzajamnim priznanjem „u aktuelnim granicama i sa aktuelnim pravnim poretkom“.

Da se jutros u Njujorku sastao sa Boreljom, kao i liderima iz regiona, među kojima je i Osmani, danas je potvrdio i minstar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković.

Poručio je da je sa Boreljem razgovarao o krizi na Severu Kosova i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Izrazio sam naše neslaganje i neprihvatljivost izjava u kojima se podjednako Beograd i Priština, kao da su jednako svojim aktivnostima doprineli aktuelizaciji ove poslednje krize, pozivaju na smirivanje tenzija i da postavim pitanje šta smo mi to uradili da bi do tih tenzija došlo, ali svakako da ukažem na to da je Beograd i te kako posvećen dijalogu, ali da nećemo prihvatati nikakve jednostrano nametnute poteze, pogotovo kroz kriminalne aktivnosti i da takvi potezi obesmišljavaju dijalog”, rekao je šef srpske diplomatije, saopšteno je iz srpskog ministarstva spoljnih poslova.

Naglasio je da Beograd želi da nastavi dijalog, ali da je potrebno da se stvari vrate na stanje pre poslednjih dešavanja.