Rekordan broj žrtava korone u Rusiji

Rekordan broj žrtava korone u Rusiji

Rusija je registrovala novi dnevni rekord po broju smrtnih slučajeva od koronavirusa. Zbog velikog rasta broja novozaraženih, ruski zdravstveni sistem je preopterećen a vlada predlaže uvođenje neradne nedelje.

Vladina radna grupa je prijavila 1.015 smrtnih slučajeva od koronavirusa u protekla 24 časa, što je najveći broj od početka pandemije. Ukupan broj umrlih u Rusiji je 225.325, daleko najveći u Evropi. Takođe je registrovano 33.740 novih slučajeva u toku proteklog dana.

Zbog velikog rasta broja zaraženih i umrlih, potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova predložila je da se uvede neradni period o nedelju dana, počevši od 30. oktobra, koji bi sadržao produženi državni praznik. Rekla je da će kabinet zatražiti od predsednika Vladimira Putina da odobri uvođenje neradne nedelje.

Kremlj je do sada odbacivao predloge o uvođenju novog nacionalnog karantina, kao što je bio onaj uveden u ranim danima pandemije, koji je zadao težak udarac ekonomiji i smanjio Putinovu popularnost.

Dnevni broj umrlih od koronavirusa u Rusiji raste već nedeljama i proteklog vikenda je prvi put prešao 1.000, u vreme dok je stopa vakcinacija usporena, javnost ležerna u preduzimanju mera predostrožnosti, a vlada nespremna da uvede strožije restrikcije.