Na Merdaru promena tablica

0

Za razliku od prelaza Jarinje i Brnjak na severu Kosova, na Merdaru se mera Vlade Kosova sprovodi neometano od samog početka krize na Kosovu.

Na prelazu Merdare nastavlja se neometano primena mera na srpske registarske tablice, iako je za sada ovo najopterećeniji prelaz, imajući u vidu da su ona dva na severu blokirana, kao i da je kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo građane da za sada koriste druge prelaze, a ne one na severu.

Juče je bo primetan veći broj kamiona koji transportuju robu na Kosovu, kao i tranzitni promet.

Građani sa kojima je razgovarala reporterka ove televizije kažu da im je ovaj način prelaska prelaza neobičan. Kažu da se nadaju rešenju, a ističu da u ovakvoj situaciji samo građani ispaštaju.

Nakon odluke Vlade Kosova, vlasnici vozila sa srpskim registracionim oznakama obavezni su da na Kosovu koriste probne tablice.

U registracionim centrima širom Kosova počelo je izdavanje privremenih tablica, dok je u jednom od njih, Lapljem selu u opštini Gračanica, juče bila velika gužva od ranih jutarnjih sati.

Vlasnici automobila su revoltirani ovakvom odlukom i kažu da narod uvek ispašta i trpi zbog ovakvih i sličnih odluka.

I dok je situacija i dalje dosta neizvesna, iz civilnog društva u Prištini pozivaju da se odluka o reciprocitetu tablica nastavi tako što će se primeniti i drugi detalji iz sporazuma o slobodi kretanja ljudi i vozila, koji je postignut 2011, kao i 2016. godine.

To se odnosi na izdavanje privremenog identifikacionog papira, za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo, kao što je to slučaj i obrnuto, kada građani sa kosovskim dokumentima ulaze u Srbiju.