Evropa u lokdaunu

0

U mnogim zemljama Evrope za vreme uskršnjih praznika je bilo zabranjeno kretanje. Italija je u trodnevnom lokdaunu, a restrikcije su produžene do 30. aprila. Zabranjeno je kretanje između regija, a rade samo prodavnice s osnovnim potrepštinama. Italijani mogu napuštati zemlju. Svako ko stigne iz neke EU zemlje pre 6. aprila mora u petodnevni karantin, nakon čega mora da se testira.

Dozvoljeno je hodanje na otvorenom bez maski, ali ne u grupama većim od dvoje ljudi, a porodice su mogle da posete svoje najmilije za Uskrs bez posebno propisanih mera o okupljanju.

I Berlin je zatvoren grad. Na snazi je policijski čas od 21 sat do 5 ujutro. Preporučuje se izbegavanje svih putovanja koja nisu nužna. Više od pet osoba starijih od 14 godina iz više domaćinstava ne sme da boravi zajedno u zatvorenom prostoru. U većini nemačkih regija kafići i restorani su zatvoreni. Nemačka je pojačala kontrole na granicama, posebno s Francuskom, Danskom i Poljskom.

U Francuskoj su mere zatvaranja proširene na celu zemlju. Pariz, sever Francuske i delovi jugoistoka od ranije su bili zatvoreni. Uvodi se policijski čas koji će trajati od 19 sati do 6 sati ujutro.

Zabranjeno je putovanje na više od 10 kilometara od adrese prebivališta. Svim ostalim putnicima unutar te zemlje biće potrebne posebne i overene isprave s čvrstim razlozima o kojima će odlučivati krizni štabovi.

U Francuskoj je i dalje na snazi pravilo da se iz zemalja EU u državu može ući samo uz negativan PCR test, dok za Veliku Britaniju i druge države izvan EU važe stroža pravila o obaveznoj samoizolaciji i testiranju.

U Belgiji je vlada zatvorila škole još 26. marta u sklopu pooštravanja mera i velikog lokdauna. Doneli su i uredbu prema kojoj se zabranjuju sva nevažna putovanja u zemlji i izvan nje. O tome je li putovanje egzistencijalno, poslovno, porodično ili društveno bitno, odlučuju krizni štabovi.

U Belgiji su otvoreni hoteli i kampovi, ali kafići, restorani i barovi ostaju zatvoreni.

U Španiji je na snazi policijski čas koji se razlikuje od regije do regije. Putovanje između španskih regija nije dozvoljeno čime je vlada de fakto onemogućila šira porodična druženja tokom Uskrsa.

U Portugalu će svi koji stižu iz zemalja sa stopom incidencije većom od 500 slučajeva na 100.000 stanovnika obvezno morati u 14-dnevni karantin. Inače, svi koji žele da putuju u Portugal treba da imaju negativan PCR test dok su letovi iz Velike Britanije i Brazila i dalje zabranjeni osim u iznimnim slučajevima repatrijacije.

Grčka popušta deo mera. Otvaraju se manje prodavaonice koje će funkcionisati po principu da se unapred dogovore posete kupaca koji neće smeti da traju više od tri sata.

Restorani i kafići u toj su zemlji i dalje zatvoreni, a vlada je povisila kazne za osobe koje piju alkohol ispred prodavnica, u parkovima, na klupama ili na zidićima. Od juče je u Grčkoj dozvoljeno putovanje unutar zemlje.

Svi turisti koji stižu u Grčku moraju imati negativan PCR test ili dokaz o primljenoj vakcini.